KRISTIANSAND: — Det som slår meg umiddelbart er Høyres formidable oppslutning, sier Professor Dag Ingvar Jacobsen ved institutt for statsvitenskap og ledelsesfag ved UiA.

Han er ikke overrasket over partiets fremgang. Jacobsen viser til at Høyre det siste halvåret har vist at partiet står meget sterkt blant velgerne.

— Det som imidlertid er spennende, er mulige konsekvenser av Høyrebølgen. Dersom disse tallene holder seg fram til valget 9. september kan Høyre med maksimal uttelling få inn tre mandater fra Vest-Agder og to fra Aust-Agder, sier Jacobsen.

"Spiser" av samarbeidspartnere

Han merker seg at Høyres fremgang går på bekostning av KrF og Frp. Begge partiene risikerer å ikke ble representert på Stortinget dersom Høyre forstetter å spise av velgerne til disse partiene.

— Tidligere har Frp kunnet profilere seg på innvandrer- og integreringsspørsmål og hente velgere på sine standpunkter innenfor dette området. Det er ikke så lett lenger. Vi har studier ved UiA som viser at både Høyre og Ap har tettet dette rommet de siste årene. Særlig Ap har vist at partiet ønsker å føre en strengere innvandringspolitikk. Det gir Frp mindre spillerom, sier Jacobsen.

Tilbakemelding

For KrF sin del blir det spennende å se om partiet klarer å demme opp for flukten mot Høyre i Vest-Agder. En lang og konfliktfylt nominasjonsprosess endte med at Dagrun Eriksen ble byttet ut med Hans Fredrik Grøvan på toppen av lista.

— Det som skjedde i KrF ser jeg mer på som et policyvalg enn en personkonflikt. KrF har lagt seg på en kristenkonservativ linje. Det er dristig av partiet å legge seg så tungt på denne linja. Det er muligens noe av det vi ser i velgernes tilbakemelding i dette partibarometeret, mener Jacobsen.

Arbeiderpartiet går tilbake, men står på stedet hvil når det gjelder mandater. Regjeringen har nettopp vært på frierferd med veisatsinger i regionen.

— Jeg tror det er å undervurdere velgeren å tro at slike utspill påvirker massene. Partiene er alle enige om at veien må bedres, så jeg har liten tro på at dette kan være med på å øke oppslutningen til regjeringspartiene.

Gode kort på hånda

Jacobsen mener Høyre får et luksusproblem dersom resultatene fra de siste meningsmålingene holder seg.

— Da blir Høyre fort det største partiet. Høyre kan lene seg mot sentrum eller Frp. Spenningsmomentet kommer til å knytte seg til oppslutningen til KrF, Frp og Venstre. Hvis det må tre partier til for å danne en regjering, sitter plutselig KrF og Venstre med gode forhandlingskort.

Statsviteren minner om at det ennå er lenge igjen til valget, og sier at usikkerheten rundt de mindre partiene kan få stor betydning for det endelige utfallet.