LILLESAND: Statens vegvesen holdt trafikkontroll langs E18 i Lillesand i kveld. Åtte bilister fikk gebyr på 1500 kroner, mens tre sjåfører ble tatt for ikke å sikre barn i bilen. Sistnevnte ble anmeldt, fikk bot og prikker på førerkortet.

— Det er overraskende mange som ikke har bilbelte på seg. Det synes jeg er veldig trist. Målet er selvfølgelig at vi ikke skal ta noen for manglende bilbelte. Men det skjer dessverre ikke, sier Hilmar Liane, avdelingsingeniør i Statens vegvesen.

Kjører store kampanjer

På grunn av alle kampanjene Statens vegvesen har kjørt om bilbeltet, blir Liane ekstra lei seg over manglende belter rundt livet på folk.

— Vi har store skilt langs veien, og bruker store ressurser på tv- og kinoreklamer om de dødelige konsekvensene av å ikke ta på beltet. Vi ønsker at alle skal se alvoret i dette, sier Liane.

I kveldens kontroll ble fire bilister tatt for manglende førerkort, to biler ble avskiltet, og tre bilister fikk kontrollsedler, og må på verksted for å fikse feil og mangler på bilene.

Vegvesenet delte også ut noen hyggelige ting til barna i bilene i dag.

— Barna fikk bamser, reflekser og litt morsomme småting. Vi ønsker å gi de små en god følelse knyttet til bilbeltebruk, og at de ikke tror vi bare er ute etter å ta penger fra foreldrene som glemmer beltet. Kanskje barna hjelper foreldrene med å huske beltet neste gang, sier han.

Anmeldelse, bot og prikker

Liane opplyser om at dersom du har et barn under 15 år bilen som ikke er fastspent, venter en anmeldelse, bot og to prikker på førerkortet. Er førerkortet ditt på prøvetid, får du fire prikker.

— Mange kommer med unnskyldninger om at de bare skulle kjøre et kort stykke. Men ulykken kan like godt skje etter 300 meter som etter flere mil, sier han.

I tillegg til beltebruk, skanner vegvesenet alle forbipasserende biler, og sjekker at alt er på stell.

— I dag sjekker vi det meste. Vi undersøker førerkort, vognkort, forsikring og om bilen har vært inne på EU-kontroll. Og ikke minst kontrollerer vi, forteller Hilmar Liane.

— Målet er selvfølgelig at ingen glemmer bilbelte. Jeg vet dette er vanskelig å få til, men vi må jo ha et mål å jobbe mot, forteller Liane.