KRISTIANSAND: — Vi har stanset samarbeidet med Mathare Youth and Sports asscosiation (MYSA) fordi vi mener organisasjonen ikke viser stor nok vilje og forståelse til å endre kurs etter at det ble oppdaget en rekke alvorlige forhold i Mathare, sier generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland.

MYSA, som har 25.000 medlemmer i et svært fattig strøk i Kenyas hovedstad Nairobi, har blant annet sendt fotballag til Norway Cup ved hjelp av penger fra Strømmestiftelsen.

Presset jenter

I september i fjor mottok Strømmestiftelsen et varslingsbrev som ifølge Norads eget organ, Bistandsaktuelt, viste til at:

”…noen trenere og ledere i MYSA har presset jenter til å ligge med dem for at de skal få lov til å reise sammen med laget til Norge”.

Varsleren skal også ha beskrevet at det hersket en kultur for id-forfalskning og seksuell trakassering og det ble anonymt henvist til noen få enkeltsaker.

— Vi så på disse påstandene som så alvorlige at vi umiddelbart satte i gang en undersøkelse for å få klarhet i hva som var realitetene, sier Aadland.

Møte i mars

250 personer ble intervjuet i undersøkelsen hvor det blant annet fremkom at 70 prosent av de spurte mente det forekom seksuelt misbruk innen MYSA. Organisasjonens ledelse har i etterkant av undersøkelsen vært uenig i både spørsmålsstilling og konklusjonen i rapporten.

— På et møte i Nairobi 23. mars gikk vi gjennom konklusjonene i rapporten sammen med representanter for MYSA. Da hadde Strømmestiftelsens styre allerede sett på tre mulige utganger av samarbeidet. Enten at nok var nok eller fortsette med ytterligere undersøkelser. Den siste muligheten var å videreføre samarbeidet med MYSA under forutsetning av at det ble satt fokus på fire punkter, sier Aadland.

Ifølge et styrevedtak i Strømmestiftelsen kom følgende på bordet.

— Vi ville ha en restrukturering av MYSA for å gjøre organisasjonsstrukturen mer demokratisk. Vi ønsket en gjennomgåelse av MYSAs management. Vi tok opp problemene rundt deltakelsen i Norway Cup som vi mente var en av årsakene til at noen av disse problemene oppstod, og vi ville ha en bedre kjønnsballanse i ledelsen av MYSA, sier Aadland.

Forstod ikke

Under møtet opplevde Aadland at MYSA var villige til å se på kravene som ble fremsatt av Strømmestiftelsen. Men kort tid etterpå ble kommunikasjonen vanskeligere.

— Etter møtet i Nairobi viste det seg at vi ikke hadde samme virkelighetsoppfatning når vi sammen skulle legge en handlingsplan, sier generalsekretæren.

Til bladet Bistandsaktuelt sier den kanadiske grunnleggeren av MYSA, Bob Munro, at organisasjonen har kommet i en posisjon hvor den har hatt vanskelig for å forsvare seg. Han mener Strømmestiftelsen har oppført seg arrogant.

— Vi beklager sterkt at vi er kommet til dette. Det er jentene og de unge i Mathare som er taperne. Det er skuffende at Strømmestiftelsen bryter avtalen og refererer til denne rapporten som er upålitelig og diskreditert, sier han til bladet.

— Det er leit at han opplever det slik. Under møtet i Nairobi i mars ble vi enige om at selve rapporten skulle legges i arbeidsarkivene til MYSA og Strømmestiftelsen, og at vi skulle forholde oss til hovedkonklusjonene i rapporten. Når MYSA nå ber Norad om å se på hva som har skjedd, har vi ingen betenkeligheter med å overrekke undersøkelsen til Norad. Vi kommer ti å sende den til Oslo i dag, sier Aadland.

I løpet av 15 år har Strømmestiftelsen, med betydelig støtte av Norad, brukt 41,5 millioner kroner på prosjektet i Narobi.

Norad følger saken tett

Strømmestiftelsen har tidligere brukt tilskudd fra Norad i sitt samarbeid med Mysa. Norad følger nå saken tett.

— Det er viktig at de organisasjonene som får norske bistandspenger passer på at pengene går til det de skal, og ikke blir misbrukt, sier Terje Vigtel, direktør for avdeling for sivilt samfunn i Norad på organisasjonens hjemmeside.

Norad møtte torsdag lederne for den kenyanske organisasjonen. De er uenige i funnene til Strømmestiftelsen.

— Det er selvfølgelig viktig for oss å høre begge sidene av en sak som dette. Norad går nå gjennom både de varslede forholdene og undersøkelsene som Strømmestiftelsen har foretatt, sier Vigtel.

Underdirektør i avdeling for sivil og samfunn, Gunvor Skancke, er den som har pleid kontakten med Strømmestiftelsen i denne saken.

— Vi har ofte kontakt med lokale organisasjoner. Vi har vært i kontakt med Strømmestiftelsen. Vi vet hva varslingen går ut på, og vi har mottatt konklusjonen i rapporten som ble utarbeidet i etterkant av varslingen, sier Skancke.