OSLO: Forhandlingene mellom partene i lønnsoppgjøret i staten ble brutt forrige uke. Både LO, YS, Unio og Akademikerne mente at det ikke hadde vært reelle forhandlinger med staten og brøt derfor tarifforhandlingene

VG har fått innsyn i kravene i årets hovedoppgjør. Disse omfatter blant annet ti dager fri med lønn til omsorg for nære pårørende, en økning fra tolv til 14 dager i velferdspermisjon og enda flere fridager for de eldste arbeidstakerne.

Tre måneder

Akademikerne ønsker at alle som har fylt 62 år, skal få ta fri 28 arbeidsdager i tillegg til 30 dagers ferie hvert år. Det blir nesten tre måneder fri hvert år.

– Det er et uttalt ønske fra regjeringen om å få flere til å stå lengre i jobb. Seniorpolitiske fridager har vist seg å være nyttig, sier Akademikernes forhandlingsleder i staten, Rikke Ringsrød.

Lønn er likevel viktigere enn ferie i årets oppgjør, understreker hun.

– Når vi vet at statlige akademikere tjener 70 prosent av kollegene i privat sektor, er det nok lønn som betyr mest i oppgjøret, sier Ringsrød.

Skuffet

Forhandlingene for nær 150.000 ansatte i staten pågikk fra 12. april, men fire dager før forhandlingsfristen ble nådd, brøt forhandlingene sammen sist torsdag.

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) vil ikke kommentere kravene om mer fri, men sa forrige uke at hun var overrasket og skuffet over bruddet.

– Bruddet skjer før vi hadde startet diskusjoner om de økonomiske rammene, sa statsråden som er øverste politisk ansvarlig for de statsansatte.

Kan bli streik

Oppgjøret i staten går til mekling 2. mai. Hvis ikke Riksmekleren klarer å finne en løsning kan det bli streik for de statsansatte fra 24. mai.

Mens de tre forbundene LO, YS og Unio forhandler sammen, står Akademikerne står på egne bein med et krav om at lokale forhandlinger skal bli langt viktigere også i det statlige oppgjøret.