Her er Lillesands boplikthistorie:

1976: Formannskapet i Lillesand nedsetter utvalg for å hindre at helårsboliger blir fritidshus. Bekymring for at Lillesand «forsomres». Arbeidet utsettes i 1979, ny komité oppnevnt i 1981. 1982: Kommunestyret vedtar en vedtekt til plan— og bygningsloven § 79 som gir kommunen mulighet til å forby bruksendring fra helårsbolig til fritidsbolig.

1985: Kommunaldepartementet sier nei til en slik vedtekt.

1985: Kommunestyret vedtar i stedet forskrift til konsesjonsloven § 5. Denne stadfestes av landbruksdepartementet. Forskriften pålegger konsesjonsplikt ved erverv av fast eiendom. Ved erverv utenom nær familie kreves bruk av eiendommen som helårsbolig (boplikt).

1993: Vedtekt til plan- og bygningsloven § 79 som gir kommunen anledning til å forby bruksendring blir igjen vedtatt i Lillesand. Vedtaket kommer etter påvist forskjellsbehandling i departementet.

1994: Denne gangen blir vedtekten stadfestet av kommunaldepartementet. (Vedtekten oppheves senere pga manglende lovhjemmel.)

1999: Lillesand vedtar i kommuneplan å opprettholde boplikt i hele kommunen, unngå fritidsboliger i kommunens tettsteder og minst mulig sammenblanding av fritidsboliger og helårsboliger.

2002: Landbruksdepartementet omgjør vedtak i kommune og fylke om boplikt ved salg av eiendommen Solvang på Ågerøya, den såkalte Thommessen-saken. Landbruksdepartementet ledes av Lars Sponheim (V). En av selgers sønner var sentral i Venstre og ble senere nestleder i partiet. Sponheim får kritikk av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Thommessen dropper salget og Solvang går i arv til barna, som dermed kan bruke eiendommen som fritidsbolig.

2002: Bystyret presiserer at fravik fra boplikt kan vurderes for områder som er utlagt som byggeområder for fritidsbebyggelse, samt alle øyer uten fastlandsforbindelse, med unntak av Ågerøya. Det vil blant annet si at man ikke lenger har boplikt i Gamle Hellesund.

2004: Lillesand bystyre vedtar enstemmig å innføre lokal forskrift (boplikt) i hele kommunen, men fritak fra boplikt kan gis i visse tilfeller, og når det ikke er nødvendig å hindre at eiendommen blir brukt til fritidsformål. Nå omfatter boplikten ikke bare hus som ble bygget som helårsbolig, men også hus under oppføring og hus som ennå ikke er tatt i bruk.

2005: Kommunens bopliktpraksis bekreftes gjennom avslag på søknader om fritak for boplikt i saker på Ågerøya, Hæstad, Haugevikkilen og Sandvigmoen.

2006: I ny kommuneplan videreføres boplikt i hele kommunen.

2009: Lovendring åpner for at også tomter som er regulert til boligformål blir omfattet av boplikt. Kjøper du hustomt, må du ha startet bygging innen fem år.

2010: I forbindelse med prosessen rundt rullering av kommuneplan blir det avholdt temasamling om boplikt for bystyret. Hensikten var å klargjøre eventuelt behov for rullering av lokal forskrift, både i forhold til lovendring og geografisk virkeområde.

2011: I ny kommuneplan blir det bestemt at lokal forskrift skal rulleres tidlig i planperioden.

25. april 2012: Formannskapet i Lillesand innstiller til bystyret med fem mot tre stemmer å oppheve boplikt på Ågerøya. Boplikt videreføres som før i resten av kommunen, men med utvidelse til også å gjelde hustomter.

09. mai 2012: Bystyret i Lillesand vedtar å avvikle boplikt på Ågerøya med 17 mot 10 stemmer.