SØGNE: — Det er store mengder narkotika i omsetning både i Søgne og Songdalen. Det er lokale gutter som vokser opp og finner ut at narkoomsetning er en grei måte å tjene penger på, sa lensmann Terje Pedersen da han torsdag orienterte kommunestyret om rus og kriminalitet i Søgne.

Nylig tok politiet knekken på de to største distributørene av narkotika, men det dukker ifølge lensmannen stadig nye opp.

— Siste måned har vi beslaglagt mer enn noen gang tidligere. Det viser seg igjen i brukerstatistikken. Vi kunne reist rundt og sanket inn brukere hver dag, men har ikke kapasitet til det, sa Pedersen til politikerkorpset.

Unge som sliter

Han la ikke skjul på at Søgne har spesielle utfordringer som gjør kommunen sårbar overfor narkotika-problematikken.

— Bygda er ikke større enn at mange kjenner hverandre, og bruken sprer seg lett. I tillegg ser vi at veldig mange unge sliter med selvrespekt og selvbilde. Da senkes terskelen for å søke miljøer hvor de klarer å hevde seg, påpekte lensmannen.

Det største antallet misbrukere, som både kjøper jevnlig til eget bruk og selger videre, er over 20 år. Men mange er yngre.

— Vi har avdekket brukere ned i 13-14 års-alder. Generelt er det en stor gruppe yngre som bruker stoff i større eller mindre grad, sa Pedersen, og tilføyde: - Beslagene vi gjør er ikke i gram, men i kilo.

Han var spesielt bekymret for den økende bruken av syntetisk hasj, som altså er kunstig framstilt, og mye sterkere enn vanlig hasj.

— Under beslagene finner vi også våpen, det er et hardt miljø, hvor folk føler behov for å beskytte seg, sa lensmannen.

Kjernegrupper viktigst

Han viste dessuten til en undersøkelse som kom før jul i fjor, den viste at ungdom i Søgne føler seg mer ensomme enn andre steder. Lensmannen hadde følgende oppskrift på hva som kunne gjøres bedre for å demme opp for den skremmende utviklingen:

— Det viktigste forebyggende tiltaket heter kjernegrupper. Når vi tar fatt i problemene tidlig og på et lavt nivå, ser vi at de unge endrer livsførsel. Skal dere som politikere bidra, så er det ved å støtte opp om det tiltaket. Det er også avgjørende med et godt samarbeid mellom hjem, skole, politi, kommune og øvrig hjelpeapparat. Alle har en felles oppgave i å fremheve de rette verdier og hjelpe de unge til å gjøre gode valg. Spørsmålet er om dere som politikere er villige til å bruke penger på ting som ikke gir raske resultater. Med forebyggende arbeid kommer resultatene over tid, framholdt Terje Pedersen.

SLT-koordinator Kjetil Thortveit i Søgne bekrefter bildet lensmannen ga politikerne, som ifølge Thortveit har mye å ta fatt i.

— Ja, hvis de vil prioritere det. Jeg har snakket mye til politikerne, jeg, men det er ikke alltid de vil høre. Et annet problem er at politiet som jobber med narkotika i Søgne, ofte blir dratt inn til Kristiansand for å jobbe. Det er frustrerende både for oss, for lensmannen og ham selv. Innimellom, når de har mulighet til å prioritere det, rulles sakene opp. Når ikke de har, lever den verden videre, sier Thortveit.