TOPPLEDELSEN ved Sørlandet sykehus samlet på Utsikten konferansesenter i Kvinesdal, hvor de blant annet diskuterer tarmkreftskandalen. Fra venstre kliniikksjef Geir Bøhler, fagdirektør Per Engstrand, organisasjonsdirektør Nina Føreland, klinikksjef Gun-Elise Gustafsson, driftsdirektør Per Torgersen, klinikksjef Nina Iversen, klinikksjef Oddvar Sæther, økonomidirektør Per Qvarnstrøm og administrerende direktør Jan-Roger Olsen. Foto: R.Kollstad
FIKK BESKJED: Klinikksjef Geir Bøhler og fagdirektør Per Engstrand på Utsikten konferansesenter i Kvinesdal, hvor de fikk beskjed om at fylkeslegen vil gjennomføre tilsyn med mage- og tarmopereasjoner ved sykehuset. Foto: R.Kollstad

KVINESDAL: — Det synes vi er helt greit, det er fint å få alle fakta på bordet i denne saken, sier klinikksjef Geir Bøhler og får bifallende nikk fra fagdirektør Per Engstrand. De er sammen med resten av sykehusledelsen på to-dagers konferanse på Utsikten i Kvinesdal, og tarmkreftskandalen er ett av temaene.

Etter et møte mellom begge fylkeslegene og sykehusledelsen onsdag i forrige uke, sa Hagestad at han vurderte tilsyn. Nå har han bestemt seg, og informerte sykehusledelsen tirsdag formiddag.

— Fylkeslegen ønsker også å undersøke mage- og tarmkirurgi som er utført på pasienter som ikke har kreft. Det er en undersøkelse vi ville satt i gang uansett, etter oppfordring fra pasientombudet i Aust-Agder, Eli Gotteberg, sier Bøhler.

Granskingsrapport

Han sier sykehuset selv også er interessert i dette, ettersom mange av reoperasjonene som ble utført på kreftpasientene skyldtes at såret revnet fordi det ikke var sydd riktig sammen.

Hvordan dette skal gjøres, blir et tema for møtet som pågår nå i Kvinesdal. Der skal ledelsen også diskutere den videre prosessen i saken.

Den eksterne granskeren Hallvor Gude sitter for tiden og gjør ferdig den endelige versjonen av granskingsrapporten. Fredag ble bare tallmaterialet lagt fram, nå skal Gude gå dypere i materien og finne årsaker til at så mange pasienter et blitt påført unødvendig skade og lidelse.

Dermed er mye av arbeidet gjort for tilsynsrapporten.

forslag til kreftplan

Den 25. april blir også sykehusets forslag til kreftplan lagt fram. Fagdirektør Per Engstrand sier det er naturlig å se for seg at den også kommer til å ta for seg problemstillinger rundt tarmkreftskandalen.

— Kreftplanen skal gjennom en full behandling og høringsrunde, og så legges fram for sykehusstyret påjunimøtet, sier Engstrand.

Den eksterne granskingsrapporten viste at 20 prosent av pasientene som ble operert i Arendal måtte opereres på nytt, mens fem prosent av pasientene som ble operert i Kristiansand måtte opereres på nytt. Disse tallene er ledelsen og fagmiljøene på sykehuset enige om, og de utgjør grunnlaget for diskusjonen i dag.

Akuttberedskapen

Lederen for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland mener kvaliteten på behandlingen tarmkreftpasienter får i Arendal er så dårlig at pasientene heller må opereres i Kristiansand. Det er lite trolig at sykehusledelsen tar stilling til det spørsmålet i dag.

Men de som opererer mage og tarm, altså gastrokirurger, utgjør en del av akuttberedskapen for kirurger ved sykehuset i Arendal. Dersom de skal overføres til Kristiansand, vil akuttberedskapen bli rammet.

Direktør Jan-Roger Olsen sa i forrige uke til Fædrelandsvennen at akuttproblemet må løses. Han ønsker ikke å legge ned akuttberedskapen ved sykehuset.