OSLO: Like før påske falt ordføreren plutselig om under et møte med Setesdal regionråd på Evje.

— Jeg fikk problemer med hjertet og tippet bakover helt plutselig. Heldigvis kom luftambulansen og fløy meg til Arendal så fort som mulig. Jeg er veldig glad for at de var der da, sier Næss til Fædrelandsvennen.

- Det var avgjørende for at det gikk bra?

— Det kunne det være, men det vet en jo aldri. Det vil jeg helst ikke ha svar på heller. Men jeg opplevde det jo som dramatisk der og da. Det kom veldig plutselig. Nå er jeg i gode hender, blir behandlet og sjekket ut. Så det gikk jo bra, sier Næss.

Kritisk til regjeringen

Næss tok opp hendelsen i sin tale for Aps landsmøte fredag ettermiddag. Han la da ikke skjul på at regjeringen burde gjøre mer for å styrke beredskapen.

— I Norge er det noen områder hvor det er altfor lang utrykningstid. Det gjelder blant annet i indre deler av Agder og Telemark, hvor det er 40 minutters flytid til sykehus. Det burde dagens regjering gjøre noe med, sier Næss.

Han mener det bør opprettes tre faste helikopterbaser for legehelikopter. En av basene vil han ha på Hovden.

— Det viktigste er at den indre delen av fjell-Norge i sør får bedre dekning, men jeg vil kjempe for at det blir på Hovden. Beliggenheten mener jeg er ideell, sier Næss.

God samfunnsøkonomi

Han føler seg ikke trygg på at dagens beredskap er god nok, selv om han fikk raskt hjelp da han trengte den.

— Det var tidlig på morgenen og helikopteret hadde ikke noen oppdrag. I Agder har vi kun ett helikopter. Når det er ute på et større oppdrag er vi uten beredskap i flere timer. Derfor burde vi hatt et helikopter til i Indre Agder, sier Næss.

Han mener det også vil være samfunnsøkonomisk klokt med en styrket beredskap.

— Det koster mye å behandle slagpasienter, som ofte blir uføre dersom hjelpen ikke kommer raskt nok, sier Næss.