KRISTIANSAND: Det finnes flere typer telefonangst. Ikke alle opplever dette på samme måte som Dagrun Eriksen forteller om. Den ene typen er en variant av lydoverfølsomhet, og kalles fonofobi. Det betyr at man har en frykt for visse typer lyder, og kan være fremkalt av traumatiske opplevelser.

— Hvis man er redd når telefonen ringer, er det kanskje fordi man har spesielle negative assosiasjoner til dette. Jeg kjenner ikke Eriksens sak. Men slik du beskriver det, refererer hun til opplevelser i ungdomstiden. Det er mulig å bearbeide slike ting gjennom kognitiv adferdsterapi, sier Solfrid Raknes, psykologspesialist ved sykehuset i Voss og Helse Bergen.

PSYKOLOG: Solfrid Raknes, psykologspesialist ved sykehuset i Voss. Foto: Privat

Hun er blant annet forfatter av "Psykologisk førstehjelpsskrin".Den andre typen telefonangst er en type sosial angst, som kan slå ut i at det er vanskelig å ta opp telefonen og ringe til noen.

Det KrF-nestleder Dagrun Eriksen beskriver i intervjuet med VG, er at hun foretrekker å ringe andre fremfor å bli oppringt.

Søk hjelp

— Hva bør mennesker som er rammet av telefonangst gjøre?

— Det hjelper å snakke med et noen for å få bearbeidet de tankene som utløser følelsen av panikk og angst. Noen vil finne god støtte i selvhjelpslitteratur. Hvis angsten går ut over funksjon, skal det offentlige helsevesenet hjelpe. Mange fastleger kan også gi gode råd. Noen trenger en terapeut, sier Raknes.Generelt oppfordrer hun alle som opplever en form for angst til å søke hjelp, i en eller annen form.

— Man kan øve seg på å mestre angsten som lyden av telefonen utløser. Det er bedre å konfrontere det som utløser angst, enn å forsøke å unngå situasjonene. En metode er å sette opp såkalte adferdseksperimenter. Kroppen kan gå inn i en alarmberedskap. Det kan være nyttig å skrive ned hvilke tanker som melder seg når det oppstår en slik situasjon, sier Solfrid Raknes.