KRISTIANSAND: 92 år gamle Arfinn Egilstad fra Kristiansand, var sammen med Karl Søyland, den som stiftet de første kajakklubbene på Sørlandet.

Det hele startet med Kristiansand Kajakklubb midt på 1960-tallet. Da fikk folk på Sørlandet øynene opp for kajakksporten og Egilstad var med på å få i gang kajakklubber over hele Sørlandet.

— Jeg var en av de få som hadde kajakk på Sørlandet, så jeg lånte ut til utstyr rundt omkring på Sørlandet slik at de fikk prøve, sier Egilstad.

Dette ble altså starten på kajakklubben til OL-vinner Eirik Verås Larsen, Flekkefjord Kajakklubb, og Egilstad skal ha litt av æren for OL-gullet.

— Jeg har ikke hatt noe med Verås Larsen å gjøre, men klart det er gøy at en fra en klubb jeg har hatt mye å gjøre med vinner i OL. Det han gjorde i OL-finalen var helt rått, sier Egilstad.

Første gang i 1934

Selv om kajakklubbene på Sørlandet først ble etablert på 60-tallet, var ikke kajakksporten ukjent for Egilstad. Han startet allerede en kajakklubb i Kristiansand før krigens utbrudd.

— Jeg startet en kajakklubb allerede i 1934, men den forsvant med krigen og jeg tok det ikke opp igjen før på 60-tallet, sier 92-åringen.

Allerede den gang var det rundt 100 personer som drev med kajakk i området og da han startet klubbene opp igjen på 60-tallet steg medlemstallene raskt.

— Det ble vel rundt 200 personer som drev med det ganske raskt etter klubbene ble etablert. Jeg startet også med å arrangere "Skjærgårdsløpet" ved min hytte i Blindheia, det ble veldig populært, forteller Egilstad.

Fikk kajakk

Da Egilstad tok opp kajakkinteressen sin igjen, var det med en tilfeldighet. Oslo Kajakklubb var på besøk ved hytta hans og han kom i kontakt med dem.

— Før de dro tilbake til Oslo, spurte jeg om de kunne legge igjen en kajakk til meg, så kunne jeg gjøre opp for meg etter hvert. Dagen etter lå en kajakk på plenen og da var jeg i gang igjen, sier Egilstad.

Han var lenge formann i Kristiansand Kajakklubb, som er klubben han har hatt mest med å gjøre. I denne klubben har han også vært trener. Han følger fortsatt med på sporten.

— Kajakksporten har jo utviklet seg voldsomt siden jeg var aktivt inne i miljøet, for eksempel mener jeg at dagens kajakk er alt for tung, sier Egilstad

92-åringen tror Sørlandet snart vil se nye gode kajakkutøvere.

— Kristiansand Kajakkklubb har jo Hakeem Teland som gjør det veldig bra, avslutter Egilstad.