KRISTIANSAND: I går skrev Fædrelandsvennen at båtførere i Aust— og Vest-Agder lå på alkotoppen til sjøs. Bare telemarkingene drakk mer ved roret.

Saken var basert på tall fra 2011. Nå har alkovettorganisasjonen Av-og-til på nytt spurt folk til sjøs i alle landets fylker.

I 2012 har båtførere i Aust- og Vest-Agder falt ned til sjette- og sjuendeplass på lista. Henholdsvis svarer 4, 6 prosent og 4, 5 prosent at de drakk minst én enhet alkohol sist gang de førte fritidsbåt.

For Aust-Agder er dette nær en halvering sammenliknet med i fjor.

— Det er gledelig at antall båtførere som drikker går ned. Vi håper at dette er et tegn på at båtførere blir mer edruelige til rors, og at de tar sikkerhetsaspektet på alvor, sier Trude E. Gaare, kommunikasjonsrådgiver i alkovettorganisasjonen Av-og-til til Fædrelandsvennen.

5427 personer er spurt i undersøkelsen som er utført av Synovate, og resultatet viser store forskjeller i alkoholkonsum langs kysten. I fjor var Telemark på topp med 13,3 prosent. På topp i 2012-undersøkelsen ligger båtførere i Nord-Trøndelag, der 7, 7 prosent svarte at de drakk ved roret. Så følger Troms og Østfold.Båtførere i Hedmark er mest edru. Her drikker 0,2 prosent av dem som svarte i undersøkelsen.

— Alkoholkonsumet til sjøs varierer fra år til år, uten at jeg har noe god forklaring på det. Vi håper jo at folk begrenser alkoholkonsumet og skjønner hvilke farer det innebærer til sjøs, sier Trude E. Gaare i Av-og-til.

Siden 1998 har det vært en promillegrense til sjøs på 0,8 promille. Sjøfartsdirektoratets arbeidsgruppe anbefalte i vår en strengere grense.