"Goggen"

Supersupporter Georg "Goggen" Gundersen drømmer om både serie— og cupgull i år.

— Vi vinner alle kampene, og går til cupfinalen og tar gull. Da blir det feiring på byen, sier Georg "Goggen" Gundersen.

Fædrelandsvennen besøker ham i leiligheten i Posebyen. På veggene henger bilder av Sørlandske idrettshelter fra de siste tiårene. For Goggen er det Start, Vipers og Randesund som gjelder - i den rekkefølgen.

Det sterke forholdet til Start har han hatt hele livet. 54-åringen var på Kristiansand Stadion da Start tok sine to seriemesterskap i 1978 og 1980. Med sitt vinnende vesen og gode humør er han blitt et muntrasjonsråd på Sør Arena. Så lenge det ikke er altfor kaldt er han innom Start-treningen hver uke, så lenge de foregår på Sør Arena. Han var sågar med på et av lagbildene tatt av sølvlaget i 2005. Det har hedersplass i stua. På soverommet har han en skuff av nye og gamle drakter, brukt og signert av ulike Start-spillere.

DRAKTSAMLING: Georg "Goggen" Gundersen har samlet på Start-drakter og har en imponerende samling. Foto: Jon Anders Skau

— I år vil jeg på alle kampene, både hjemme og borte, sier Goggen, som har Glenn Andersen som favorittspiller i årets Start-stall.- Fordi han er best. Men det er synd Fredrik Strømstad ikke er med lenger. Men han er ikke god nok. Han skulle aldri reist til den klubben i Frankrike. Ikke på den tida. De var på vei ned, melder Goggen, som er spent på særlig en av nykommerne på årets Start-lag.

— Det skal bli spennende å se om han spissen er god. Castro, sier Goggen, oppvokst på Tveit.

Innimellom all veggpryden henger også signerte lagbilder av Rosenborg.

Goggen legger ikke skjul på at også trønderne, etter flere fantastiske prestasjoner i Champions League, henger høyt.

— Jeg må heie litt på de også, sier han.

— Men hvem heier du på når Rosenborg kommer til Sør Arena?

— Start, sier Georg Gundersen og levner ingen tvil om hvilket lag som ligger hjertet nærmest.

"Mor"

STRIKKMOTOR: Aud Karin Holberg strikker sokker i imponerende tempo. Fra godstolen hjemme i Søgne melder hun om rundt 1000 strikkede sokkepar. Alle Start-spillere siden 1995 har fått. Foto: Kjartan Bjelland

Siden 1995 har hver eneste Start-spiller fått nystekte vafler og hjemmestrikkede gule og svarte raggsokker av Aud Karin Holberg (68). — Jeg har aldri vært så nervøs som da, sier Aud Karin Holberg og tenker tilbake til en sommerdag i 1995. Den daværende 50-åringen hadde blitt invitert av daværende trener Erik Ruthford Pedersen til et spillermøte på Caledonien for å gi Erik Mykland og resten av Start-stjernene det som har blitt varemerket hennes - hjemmestrikkede Start-sokker. Det var hennes første møte med klubben i hennes hjerte. Siden den gang har samtlige spillere - fra Paul Richardsen til Alejandro Castro fått sokker og klemmer av Vennesla-damen bosatt i Søgne.

— Jeg strikker kanskje et par sokker om dagen, sier 68-åringen som følger Start.

— Hvor mange har det blitt?

— Å gud. 1000 kanskje, sier Holberg og ler.

Siden den gangen i 1995 har hun vært supporteren som har levd tettest på miljøet i klubben. Hver eneste torsdag strømmer spillerne til kontorlokalene i 4.etasje på Sør Arena av en grunn - "mors" nystekte vafler.

Det har ikke alltid vært så god stemning som nå. "Mor" har opplevd Start både på retta og på vranga.

— Det å følge Start har handlet om oppturer og nedturer, som alt ellers i livet ellers. Jeg har hatt tanker om å gi meg når det har vært mye rot, men klarer det ikke. Jeg er så veldig glad i Start. Det er et tomrom om vinteren, sier Holberg, som håper sørlendingene viser engasjement og møter opp for å støtte Start i årets eliteserie.

— Jeg savner trøkket fra Tigerberget på gamle stadion. Men det er resultatene som teller, som alt annet i livet, sier "mor".

I år er hun optimistisk på Starts vegne.

— Det er i ferd med å skje noe nå. Det ser veldig solid ut altså, og det er en fantastisk flott gjeng. Jeg har aldri opplevd så mye sunnhetstegn i klubben som nå.

Kokken

FLAMMENDE ENGASJERT: Trond Moi har fulgt Start i tykt og tynt i snart 40 år. Her på kjøkkenet i sin restauranten på Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Optimisten Trond Moi (43) har kokketro på Start-medalje i 2013.— Mitt forhold til Start blir bare sterkere og sterkere med årene, sier Trond Moi en tidlig ettermiddag på sin egen restaurant på fiskebrygga - Bølgen og Moi.

En av Norges ypperste kokker har vært Start-patriot siden han begynte å sparke ball på Kvinesdal Stadion i hjembygda.

— Kvinesdal var delt i to. Den ene halvparten heia på Viking, den andre på Start. Heldigvis ble det Start på meg, sier Moi, som tok sitt Start-engasjement et skritt videre da Sør Arena ble reist.

Han lager mat til alle VIP-gjestene på stadion før kamp.

— Det var noe jeg ville selv. Jeg tok kontakt med Ernst Ravnaas for 11 år siden, da det ble klart at det skulle komme ny stadion. Kona er ikke alltid like glad når jeg stikker hjemmefra klokka 11 hver søndag for å lage mat. Jeg er akkurat ferdig med oppvasken til kampstart, for kampen må jeg selvfølgelig ha med meg, sier Moi, som også får med seg flere bortekamper så lenge Start er i eliteserien.

— Jeg planlegger styremøter til de største byene når Start spiller borte der, sier 43-åringen som allerede har booket reiser til Bergen og Trondheim når Start spiller mot Rosenborg og Brann i vår.

— Dine sterkeste minner som Start-supporter?

— Jeg har to sterke minner. 5-0 mot Rosenborg i 1991 og tapet mot Fyllingen i kvartfinalen i cupen i 1990, da Paul Richardsen gled og Per Over Ludvigsen scoret, sier Moi og ler.

I år tror han på en skikkelig overraskelse fra sør.

— Jeg synes de ligger ekstra godt an i år, og i beste fall kan det bli medalje. Jeg har sagt til kamerater at det blir Rosenborg, Molde og Start som kommer til å kjempe om gullet. Det er lenge siden jeg har vært så fornøyd med det som skjer i klubben, og jeg synes Mjelde er en veldig god leder. Jeg har vært på foredrag med ham og ble inspirert. Det han mener om langsiktighet og involvering er jeg helt enig i. Jeg har faktisk tatt med meg et par ting derfra over i mitt yrke, sier Moi, før han skraper litt i glansbildet han akkurat tegnet av Start-treneren.

— Jeg er uenig i en ting. Han må gi Tronstad og ungguttene mer matching i serien. For å ta ut de siste 5-10 prosentene må de være mer involvert. Det er som i min bedrift. De unge kokkene må få ta del på de store jobbene for å bli gode og få selvtillit, sier kjendiskokken.

Familien

INGEN TVIL: Barna Magnus (nede t.v) og Johanna Caspersen Karlsen sammen med foreldrene Kai Rune Karlsen og Hilde Caspersen. Dørskiltet er hjemmelaget og levner ingen tvil om hvilken klubb familien holder med. Foto: Tore André Baardsen

Da Kai Rune Karlsen og Hilde Caspersen giftet seg, tok de bryllupsbilder på Kristiansand Stadion. Bryllupsreisen gikk til La Manga der de fulgte Starts treningsleir. — Det var i hvert fall gjennomført, sier Kai Rune Karlsen og ler.

Den tidligere talsmannen i Tigerberget fant kjærligheten i supportermiljøet etter å ha flyttet fra Saltdal i Nordland til Kristiansand på slutten av 90-tallet.

— Vi traff hverandre da vi koret på Tigerbergets CD, sier Hilde Caspersen og smiler fra sofakroken hjemme i huset til Start-familien på Jærnesheia.

Selv har hun fulgt klubben i sitt hjerte siden 1976, da hun begynte å gå på Kristiansand Stadion.

At mannen ble Start-supporter og hennes ektemann er mer en tilfeldighet.

— På grunn av Frank Strandli. Jeg var Leeds-supporter. Da Strandli gikk til Leeds, begynte jeg å følge med Start. Klubben ble til slutt grunnen til at jeg flyttet til Kristiansand, sier førskolelærer Karlsen.

At de to har fått unger som også er interessert i de gule og svarte er ingen bombe.

— Fordi de er gode, sier Magnus Caspersen Karlsen (10).

Favoritten er Espen Hoff, nå som Fredrik Strømstad har gitt seg.

Lillesøster Johanna (7) har kledd opp dukkene i Start-drakter for anledningen.

Familien tror på en god sesong for favorittlaget. Pappa Kai Rune, som har sett flere kamper i vinter, har blitt imponert.

— Det ser lovende ut. Men vi må beholde "Gummi" Kristjansson sentralt. Han blir viktig i år. Starten blir viktig, jeg tror på seks poeng på de tre første kampene mot Hønefoss (hjemme) Haugesund (borte) og Tromsø (hjemme), sier nordlendingen.

Trenerlegenden

MIDTPUNKT: Karsten Johannesen på pensjonisttreff på Sør Arena. Hver tirsdag hele året møtes den eldre Start-garde for å mimre om gamle dager og diskutere dagens Start-stall. Foto: Kjartan Bjelland

Karsten Johannesen (87) hadde ikke byttet bort opplevelsene han har hatt i Start med en pengebinge. — Du kunne gitt meg så mye penger du ville, men jeg ville ikke byttet bort de opplevelsene jeg har hatt i denne klubben.

Karsten Johannesen er legenden som tok Start til sine to eneste triumfer i norsk fotball. Seriegullene i 1978 og 1980. Fædrelandsvennen treffer ham en helt vanlig tirsdag på Sør Arena. Som vanlig er Start-pensjonistene samlet. Æresmedlemmer, tidligere spillere, trenere og trofaste slitere. Det mimres og supes kaffe. Universitetslektor, musiker og Start-entusiast Asbjørn Arntsen tar gjengen med på en reise i Starts historie, med anekdoter, musikalske innslag og faktaopplysninger som trolig bare de i forsamlingen husker.

— Dette er fint, du verden. Her fins det mye bra innbyrdes, fastslår Karsten på Karsten-vis.

En av veteranene avbryter intervjuet. Han stiller Johannesen et spørsmål om en detalj fra 60-tallet.

Hvorfor ble cupkampen mot Vindbjart, der Start egentlig hadde hjemmebane, flyttet til Moseidmoen en gang på 60-tallet?

— Det var noe med gresset på stadion i Kristiansand, sier Johannesen skråsikkert.

Han spilte i Start i 16 år, etterpå var han trener i 18 sesonger, i ni forskjellige perioder fra 1954 til 1996, en trenerkarriere som strakk seg over 42 år.

— Det er fint å ha med seg minnene fra Start når du har kommet litt høyt i alderen, sier trenerlegenden, før han legger til:

— Men jeg skriver aldri bok om det. Ikke på tale. Det er ting jeg har opplevd sammen med spillerne og mye av det holder du for deg selv. Det gir du ikke til resten av Norge, sier mannen som fortsatt har sterke meninger om klubben han vil ha på brødskiva livet ut.

— Jeg synes det ser lyst ut, selv om vi kommer rett fra 1. divisjon. Vi har en kraftig kar på midtbanen (Kristjansson) og de foran scorer. Men vi kan ikke slippe inn 60 mål, og så kan vi ikke ha spillere utenfra som kommer hit for å være på utstilling. Det er noen som bryr seg mer om penger enn Start og som vil videre. Det er jo ikke sørlendinger de vi har hentet inn. Vi har jo bare fire av dem, sier Johannesen, og tenker på de "faste" på laget. Glenn Andersen, Jesper Mathisen, Rolf Daniel Vikstøl og Espen Børufsen.