SØGNE: Spørsmålene og kommentarene haglet mot politikerpanelet, etter at plansjef Dag Arntsen i Søgne kommune presenterte tre store utbyggingsprosjekter på Lunde.

– Kommunen har blant annet mottatt en søknad om reguleringsendring for området ved den gamle bensinstasjonen på Lunde, som vil innebære at det bygges 57 leiligheter fordelt på blokker på tre, fire og fem etasjer. Mens det i reguleringsplanen fra 2005 er stilt krav om at leilighetsbygg skal ha næring i første etasje, er det for dette boligkomplekset søkt om å bygge boliger i alle etasjer, forklarte Dag Arntsen.

Stort engasjement

Forslaget har fått innbyggerne til å slå ring om den lille bensinstasjonen på stedet, og Facebookgruppa "La Tappen på Lunde leve" hadde tirsdag 462 medlemmer.

Arild Berge (V) forsikret at hans parti står fast på ønsket om at det også skal reguleres og tilrettelegges for forretninger og annen næringsvirksomhet på Lunde. I likhet med flere av de andre folkevalgte mente han imidlertid at kommunen har små muligheter til å påvirke oljeselskaper til å ha bensinstasjon på Lunde.

For den godt voksne møtedeltakerne i Heimklang, var ikke planene om å bygge et fem etasjers leilighetsbygg med 36 leiligheter på banktomta på Lunde mindre omstridt.

– Vi skal ikke ha høye blokker med flate tak på Lunde. Det passer ikke inn her, sa Rolf Tag, med klar adresse til politikerne fra samtlige partier som deltok på møtet.

Ikke kommunesenter

ENGASJERT: Borgny Larsen sa hun var skremt over de massive utbyggingsplanene for leiligheter på Lunde. Foto: Torstein Øen

Borgny Larsen tok til orde for å bevare det særegne bygningsmiljøet på Lunde, og minnet de folkevalgte på at gårdsdrift og høyblokker ikke passer sammen. Da flere mimret om den tiden Lunde hadde både Kaffestove og kommunehus og uttrykte frykt for at Lunde kan bli helt utarmet som bygdesentrum, fant Torfinn Kleivset (KrF) det på sin plass å minne om at det er Tangvall som i dag er kommunesentrum.Kristelig Folkepartis gruppeleder stilte også spørsmål ved om de fastboende virkelig ønsket en bensinstasjon midt mellom boliger og den planlagte miljøgata. Han viste også til at de som i dag driver den populære bensinstasjonen på Lunde ikke eier bygget selv.

– Må bestemme selv

– Vi mener i utgangspunktet at de som eier en eiendom må får gjøre som de selv vil med den. Lunde har utviklet seg, og endringene har kommet for å bli, sa Egel Terkelsen.

Høyres Helge Andresen advarte mot en så stor fortetning på bankbyggtomten at det i fremtiden kanskje ikke blir plass til å utvide kirkegården. Når det gjelder spørsmålet om å stille krav til at alle leilighetsbygg skal ha næring i første etasje, advarte han mot tomme lokaler. Frykten for gråpapir i vinduene dersom det stilles krav til næringsareal på grunnplanet i alle boligblokkene, ble også delt av uavhengig representant Roy Fardal.

PÅ LAG: Som den eneste politikeren fikk Senterpartiets Jørund Try applaus flere ganger for sine klare uttalelser mot flere av utbyggingsplanene. Foto: Torstein Øen

– Lokalsamfunnets interesser må veie tyngre enn næringsinteresser. Kommunen planlegger ikke bare for utbyggerne, men også for de som allerede bor her, sa Jørund Try (Sp), og fikk applaus fra de godt over 100 frammøtte.Solveig Kjelland Larsen (Ap) sa hun deltok på folkemøtet for å lytte til hva innbyggerne på Lunde mener om de ulike planene.