— Jeg blir flau over forholdene som avdekkes på Ljosland. Som lokalpolitiker føler jeg ingen tillit til ordføreren lenger om saker på Ljosland. Jeg mener han ikke har gjort nok for å unngå inhabilitet, sier leder av Åseral Arbeiderparti Vibeke Sandåker.

Hun sier det som en kommentar til striden rundt vann- og avløpsprosjektet i bygda Ljosland, som Fædrelandsvennen skrev om lørdag.

Ordfører Oddmund Ljosland var med på å bestemme at det skulle bygges et overvannssystem på hans eiendom på kommunens regning.

Leder av Åseral Ap Vibeke Sandåker sier hun er flau over det som er avdekket av forholdene rundt vann- og avløpsprosjektet på Ljosland. Foto: Jarle R. Martinsen

Samtidig blir ikke fire grunneiere enige med kommunen om skader som har oppstått i forbindelse med vann— og avløpsarbeidet. Da de skulle forhandle med kommunen møtte de ordføreren, som er personlig part i saken, på andre siden av bordet.

Glad for avdekking

Sandåker sier Åseral Ap vil be Fylkesmannen granske ordførerens rolle i saken, samt hvordan grunneierne på Ljosland er behandlet.

— De åsdølene jeg har snakket med sier at en slik gransking er på høy tid. Vi er mange som er glade for at forholdene avdekkes, vi kan ikke ha det slik i Åseral, sier Sandåker.

Svekket tillit

Tove Hagen representerer Tverrpolitisk liste i Åseral. Også hun krever ordførerens roller gransket. Foto: Privat

Det samme sier Tove Hagen, leder for lokalpartiet Tverrpolitisk Bygdeliste.— Ikke bare tilliten til ordføreren svekkes, men tilliten til hele kommunen. Selv om forholdene er små og at det derfor er lett å blande roller, bør det i noen saker være innlysende at man skal melde seg inhabil. At ordføreren skal ha forhandlet med sine naboer og slekt i sak han selv er part i, er veldig forunderlig, sier hun.

Hun trekker fram striden rundt skianleggene i Åseral som fikk kommunal driftsstøtte for to år siden. Ordføreren er medeier i Ljosland skisenter. Da saken ble behandlet oppstod det debatt rundt hans habilitet, selv om han trakk seg under selve kommunestyre-behandlingen.

Også Tverrpolitisk Bygdeliste vil be om ekstern gransking av vann- og avløpsprosjektet.

- Var ikke inhabil

Kommunens kontrollutvalg har undersøkt om ordføreren har fått egen vinning av Ljosland-prosjektet. De konkluderte med at han ikke hadde oppnådd det.

Samtidig var lederen av kontrollutvalget Lars Odin Engeli leder av vann— og avløpsprosjektet på Ljosland i startfasen. Selv sier han til Fædrelandsvennen at dette ikke gjør ham inhabil i å vurdere ordføreren.

— Dette er likefullt et betenkelig samrøre som en ekstern gransking må ta for seg, sier Sandåker.

Ordfører Oddmund Ljosland selv sier at han ikke har noe i mot en gransking av egen rolle.

— Det er opp til en hver borger å be om en slik undersøkelse, sier Oddmund Ljosland som vil ikke kommentere saken ytterligere.

Opp i kommunestyret

I det siste kommunestyret var forholdene på Ljosland et tema som en orienteringssak. Det skjedde etter et brev som en av grunneierne hadde skrevet som en reaksjon på at de møtte ordføreren i forhandlinger med kommunen.

— Det var først da og mange med meg ble klar over striden på Ljosland, sier Sandåker.

Dette overvannsystemet på ordfører Oddmund Ljoslands eiendom er anlagt etter at ordføreren selv var med på å bestille det. Nå vil den politiske opposisjonen i Åseral at dette og andre forhold på Ljosland skal granskes. Foto: Jarle R. Martinsen

— Kan ha vært inhabil

Professor i forvaltningsrett ved Universitetet i Oslo Erik Boe sier Åseral-ordføreren kan ha vært inhabil da han selv deltok i forhandlingene med de andre grunneierne på Ljosland. Temaet var skader som hadde oppstått på eiendommene i forbindelse med vann- og avløps-prosjektet.

— Ordføreren er direkte part i saken som grunneier. Han hadde selv oppnådd ytelser på egen eiendom fra kommunen, og kunne med grunn ha avstått fra å møte sine naboer på denne måten, sier Boe.

Når det gjelder overvannssystemet ordføreren var med på å bestille til egen eiendom, sier Boe at han ikke nødvendigvis var juridisk inhabil. – Men folk kan komme til å mistenke ham for å mele egen kake. Det kunne han unngått ved å la være å delta på møtet som avgjorde saken, sier Boe.

Han sier habilitetsreglene i loven ikke er så strenge som mange tror. – Likevel bør man trå varsomt, kanskje særlig i små kommuner der mange har ulike hatter på, sier Boe.