KRISTIANSAND: – Sangen har vært med på å sette Dyreparken på kartet og trukket mye turister, forteller markedssjef Anniken Bjørnstad Schjøtt.

– Julius er en populær, ung mann. Han er jo vår lille kjendis. Allerede i dag har jeg blitt spurt flere ganger om hvor Julius er, sier hun.

– Alle spør etter Julius, understreker Hildegunn Johannessen, ansvarlig dyrepasser for sjimpansene.

BETYR MYE: Anniken Schjøtt er markedssjef i dyreparken og er veldig glad for at sangen om Julius ble skrevet og for at så mange fortsatt husker og kan den. Foto: Casper Lehland
LIKER SANGEN: Hildegunn Johannessen er ansvarlig dyrepasser for sjimpansene og er selv veldig glad i sangen om Julius. Foto: Casper Lehland

Parken gjorde ikke noe spesielt ut av markeringen i pinsen.

Ti av ti kan sangen

Fædrelandsvennen sjekket med parkens publikum om de visste hvem Julius var og om de kunne sangen om sjimpansen. Ti av ti svarte ja! For mange var sangen om Julius viktig i deres oppvekst, mens for andre var sangen bare et fjernt minne om den 33 år gamle sjimpansekjendisen.

IKKE FORHOLD: Sigmund Selsis husker å ha sett Julius på tv, men har ellers ikke noe forhold til Julius. Sangen om Julius er også ganske fjern for Selsis men han husker refrenget. Foto: Casper Lehland

– Jeg har sett han på fjernsynet et par ganger, men ikke mer en det, sier Sigmund Selsis fra Stord.

– Jeg har fulgt ham siden han var liten via tv-serier og nyheter. Jeg har jo vokst opp med ham og jeg tror at sangen for mange er det første som popper opp i hodet når man snakker eller tenker på Julius. Julius har nok betydd mye for mange i min generasjon, forteller Cathrine Darre fra Oslo.

– Jeg hørte sangen for første gang for mange år siden på barne-TV og jeg kan den ennå, forteller Lene Stensland fra Grimstad.

KAN SANGEN: Lene Stensland og sønnen Sondre besøkte apeøya søndag. Ingen av dem viste om jubileet, men begge kunne sangen. Foto: Casper Lehland

– Jeg tror ikke det finnes noen på Sørlandet som ikke kan den sangen, supplerer Stenslands sønn, Sondre (8)

Inngangsbilletten

Terje Formoe er veldig fornøyd med låten han skrev for akkurat 30 år siden i går.

– For meg var sangen om Julius en vellykket inngangsbillett til Dyreparken, forteller han.

– Hva tenker du om sangen i dag?

– Sangen har overlevd i 30 år og vært på toppen av barnelista på Itunes i mange år. Det må man være fornøyd med. Jeg skrev sangen i forbindelse med et oppdrag jeg fikk fra Dyreparken. Ikke lenge etter at den var fremført for første gang, var den kjent over store deler av landet. Nå har det gått 30 år, og jeg har verken fremført eller gjort noe med låten på en god stund. Publikum har overtatt låten, og det er jo det enhver artist i min sjanger ønsker, forteller Formoe.

APESJEFEN SJØL: 33 år gamle Julius nyter lunsj på jubileumsdagen. Foto: Casper Lehland

– Hva er ditt forhold til Julius?

– Jeg jobbet i Dyreparken i elleve år, så jeg må jo si at han har betydd noe for meg. Jeg var ikke en av dem som passet på han da han var liten, men jeg viste flere ganger Julius fram til publikum. Jeg husker ham som en av de litt mer spesielle dyrene i parken, sier Formoe.

Sterkt truet

– Det er dessverre mange sjimpanser som blir drept i dag, og derfor er dyrearten sterkt truet, forteller dyrepasser Johannessen.

– Spesielt i Afrika er sjimpansekjøtt blitt veldig populært. Det er kun de rikeste som får spise kjøttet, og det har blitt stemplet som eksklusivt rett og slett, sier hun.

– Det er også blitt veldig populært å ha sjimpansebarn som kjæledyr. For å få en sjimpanseunge, må man drepe store deler av flokken. Sjimpansene passer godt på hverandre — om noen er i trøbbel, hjelper alle til. Det mange ikke tenker på, er at sjimpansen er søt helt til den blir voksen. Ingen vil ha en 60 år gammel ape i stua, sier Johannessen.