LILLESAND: — Jeg har vondt for å se hvordan vi skal håndheve et tiggeforbud. Et forbud må jo gjelde for alle, også den narkomane som sitter der med en kopp, sier Nygård til Fædrelandsvennen.

Onsdag ettermiddag presenterte han Lillesands kriminalitetsbilde for politikere og administrasjon. Et av temaene som dukket opp var tigging.

— Det er ikke så mange tiggere i Lillesand nå. Men når sommeren kommer kan det jo tenkes at det kommer flere, sa Frps Arne Gulbrandsen.

Han ville vite hva politiet i Lillesand tenkte om tiggerproblematikken.

— I Lillesand har vi hatt tre faste tiggere, som har hatt sine faste plasser. For en tid tilbake kom det en annen gruppering på åtte personer som oppholdt seg her i cirka en uke. Disse var mer aggressive og vi fikk noen klager. Vi tok kontakt med dem og fikk personalia. Vi ba dem deretter om å dra fra byen, noe de også gjorde, svarte etterforsker Leif Ole Saanum ved Lillesand lensmannskontor.

Etikk og moral

I slutten av mars ble det klart at Politidirektoratet går inn for at kommunene skal få lov til å forby tigging og overnatting utendørs. Både Saanum og Nygård poengterte under onsdagens møte at politiet allerede har en del virkemidler de kan bruke.

— Det som har dukket opp har vi kunnet håndtere ved bruk av for eksempel bestemmelser om ordensforstyrrelser, sier Nygård til Fædrelandsvennen.

- Betyr det at du er imot et forbud?

— Jeg mener at tigging er et problem som handler vel så mye om etikk og moral, som det handler om jus, sier Nygård.

Første politiråd

Onsdagens møte var første gang politikere og politi møttes til et såkalt politiråd. I utgangspunktet skal dette politirådet møtes en gang i året for å gjøre opp status og diskutere utfordringer kan løses i fellesskap. Under møtet var Nygård også innom mc-kriminalitet, mobile vinningskriminelle og narkotikakriminalitet.

— Jeg synes vi fikk veldig mye god info. Etter hvert blir det viktig å få konkretisert ting i større grad. Vi vil jo alle det samme. Vi ønsker å forebygge og vet at en tidlig innsats er veldig viktig, sier fungerende ordfører Hege Marie Holthe (H).