BIRKENES: Mandag kveld arrangerer Norges Vassdrags— og Energidirektorat (NVE) et folkemøte om vindkraftutbyggingen i Birkenes. Selskapet E. ON Vind, som har søkt om konsesjon til å bygge 58 vindmøller på Storehei, Bjelkeberg og Odderhei, vil også være til stede.

— Vi kommer til å presentere prosjektet og resultatet av konsekvensutredningen for området, sier prosjektleder Martin Westin til Fædrelandsvennen.

Ifølge Westin er det to ting som gjør området godt egnet for produksjon av vindkraft.

— For det første er det gode vindforhold på heiene. Det andre er at det er god kapasitet i strømnettet østover, sier Westin.

Skal måle vinden

E. ON Vind har nå plassert en vindmåler i området, for å få endelig klarhet i om satsningen vil lønne seg.

— Den ble satt opp i helga og vil måle vinden i ett år framover. Analysene som hittil er gjort viser at det sannsynligvis er gode vindforhold, men om et år vet vi om området er brukbart, sier Westin.

Vindkraftutbyggingen har skapt et stort engasjement blant folk i Birkenes. I mars ble det startet en folkeaksjon i håp om å stoppe utbyggingen.

— Det er naturlig at folk engasjerer seg når det er snakk om så store prosjekter som dette. Vi har respekt for at det er mange som har meninger. Jeg håper det blir en god debatt som er saklig og basert på fakta, sier Westin.

Utbyggingen vil berøre 22 grunneiere i området. Ifølge Westin har E. ON Vind blitt enige med alle bortsett fra to.

— Disse eier mindre områder. Grunneierne vi er enige med eier til sammen 99 prosent av det aktuelle arealet, sier Westin.

Folkeavstemning

Nylig ble det klart at KrF i Birkenes har tatt til orde for en folkeavstemning om spørsmålet. Arbeiderpartiet er imot, mens Høyre foreløpig ikke har tatt noe klart standpunkt. Ordfører Arild Windsland (H) er skeptisk.

— Vi har ikke diskutert dette forslaget i Høyres gruppe, men vi er nok veldig skeptiske til å bruke en folkeavstemning. Det er noe du skal bruke forsiktig. Ikke minst må du ha klart for deg hva du spør om, sier Windsland.

- Hvordan stiller du deg til prosjektet?

— Nå går vi inn i en fase hvor dette skal behandles politisk. Jeg ønsker derfor ikke å antyde så mye om hva jeg mener. Det er viktig at politikerne går kritisk gjennom prosjektet, før vi avgjør om vi vil gå inn for å gi konsesjon eller ikke, sier Windsland.

Skatteinntekter

- Hvilke positive og negative sider ser du?

— Utbyggingen vil ha en positiv effekt når det gjelder arbeidsplasser i anleggsperioden. Den vil også gi kommunen inntekter i form av skatter. Det er vanskelig å si noe om hvor mye, men et anslag er at kommunen vil tjene 10 millioner i året på eiendomsskatt, sier Windsland.

Av negative effekter trekker Windsland fram det visuelle.

— Utbyggingen innebærer at du får høye master i naturen. De vil også gi fra seg en del lyd og i noen områder vil folk oppleve at mastene skygger for sola. Noen vil også hevde at utbyggingen vil ødelegge naturopplevelsen og dyrelivet, sier Windsland.

18. juni skal spørsmålet avgjøres av kommunestyret i Birkenes. Men det er NVE som til slutt avgjør om vindparken kan bygges.

— Kommunestyret er en av flere som avgir en høringsuttalelse, men NVE har sagt at vår uttalelse blir tillagt stor betydning, sier Windsland.