KRISTIANSAND: På en pressekonferanse mandag formiddag, ble det klart at politidirektør Odd Reidar Humlegård vil kutte drastisk i antall politidistrikter, fra dagens 27 til seks. Agder politidistrikt vil bli samlet med Telemark, Buskerud, og Vestfold.

— Jeg er en av dem som går inn for en sterk reduksjon i antall distrikter. Så har min innvending vært at det kan bli vel store geografiske områder med kun seks. Likevel har jeg vært forberedt på hva politidirektøren ville foreslå, og støtter ham på det, sier politimester i Agder, Kirsten Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Like gjerne mot vest

Hun er samtidig glad for at Humlegård i sitt høringssvar til den store Politianalysen sier at han vil se nærmere på hvordan de seks distriktene skal inndeles: "Når det gjelder mer konkret hvordan grensene mellom distriktene bør trekkes konkret, viser høringsrunden i etaten at det er behov for å gjennomgå disse noe grundigere", skriver politidirektøren.

— Det kan være vel så naturlig for Agder å gå mot Rogaland. Vi har mye av den samme type kriminalitet, sier Lindeberg.

— Hva er fordelene ved færre politidistrikter?

— Du kan få en mer helhetlig ledelse av norsk politi og bedre strategiske beslutninger. Lokalt tror jeg ikke vi vil se de store forskjellene om vi har seks eller 27 distrikter. Det viktigste er at vi får et bedre lokalt politi som er på veien.

Får lenger reisevei

Politidirektørens høringssvar gir klar støtte til konklusjonen i den store gjennomgangen av norsk politi, Røksund-utvalget. I tråd med Politianalysen går Humlegård også inn for utvalgets forslag om å redusere antall tjenestesteder fra 354 til 210. I dag er det 27 politistasjoner og lensmannskontor i Agder. Kirsten Lindeberg har tidligere forslått at dette skal reduseres til elleve. Politianalysen som er grunnlag for Humlegårds høringssvar, foreslår det samme.

— Jeg har tro på at dette blir det endelige antallet stasjoner og kontorer i Agder. Men dette ligger ennå til behandling, sier Lindeberg.

— Mange i Agder vil da få lenger reisevei til sitt lokale politi. Hva tenker du om det?

— Det viktige for publikum er at politiet kommer når de trenger oss for å forebygge og slå ned på kriminalitet. I dag må publikum reise til politiet når de for eksempel skal ha en våpentillatelse. Mye av dette kan vi dekke opp ved at folk søker på internett. For å si det som en ordfører: "Service kan vi godt reise litt for å få. Men trygghet er vi opptatt av å få raskt".

Distriktene avgjør

I høringssvaret sier politidirektøren at det er hvert enkelt distrikt som i størst mulig grad bør utforme den lokale organiseringen.

"Hvordan den lokale strukturen konkret skal organiseres bør i størst mulig grad utformes og tilrettelegges av det enkelte distrikt, sett i sammenheng med utviklingen av et mellomnivå av driftsenheter, basert på lokal kunnskap og analyse i samarbeid med kommuner og andre interessenter", skriver Odd Reidar Humlegård.

Skeptisk til størrelse

Leder for Politiets fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, er skeptisk til å bli slått sammen med Telemark, Vestfold og Buskerud.

— Den størrelsen som Agder blir en del av, mener vi blir noe stor. Den nøyaktige størrelsen på politidistriktene må bli et resultat av hva slags tjeneste vi skal yte til publikum, sier Lunde til Fædrelandsvennen.

Politiets fellesforbund i Agder har ikke tatt stilling til hvor mange tjenestesteder de mener bør være i politidistriktet.

— Men vi ser at det kan være behov for å redusere dagens antall, sier Lunde.