ARENDAL: Statuttene for Kongens fortjenstmedalje er endret. Sølv er tatt bort og gull skal kun tildeles i helt spesielle tilfeller. Med endringen ønsker også fylkesmann Djupedal, tidligere SVer, stortingsrepresentant og statsråd å endre praksis ved overrekkelse av medalje og diplom.

I et brev til ordførerne i Aust-Agder skriver han: "Som et resultat av endringene i statuttene ønsker jeg derfor, i større grad enn nå, å delta på seremoniene for medaljeoverrekkelsene og som en hovedregel selv dele ut medalje og diplom."

Tidligere har praksis vært at ordførerne i den enkelte kommune har delt ut Kongens fortjenstmedalje i sølv, som tilsvarer Kongens fortjenstmedalje i dag. Mens fylkesmannen har stått for seremonien i de tilfeller der noen i fylket har fått tildelt fortjenstmedaljen i gull.

Verdig og flott

Nå endrer Djupedal dette og begrunner med at statuttene er forandret.

— Nå som sølv er borte er det naturlig at fylkesmannen overtar overrekkelsen av fortjenstmedaljen, sammen med ordføreren selvsagt, sier Djupedal. - Jeg er opptatt av at dette skal være en verdig og flott seremoni.

— Vest-Agder endrer ikke praksis, hvorfor gjør du det?

— Det er helt opp til hver enkelt fylkesmann hvordan han eller hun vil gjøre dette. Det er ikke mange i løpet av et år.

— Du må være glad i disse seremoniene ettersom du ønsker å delta i flere av dem?

— Det er en viktig del av min embedsgjerning. Det er en viktig seremoni, og en utmerkelse som henger høyt.

Ingen ordfører-kritikk

Fædrelandsvennen har snakket med noen ordførere i Aust-Agder, og de ønsker ikke å kritisere at oppgaven nå blir tatt fra dem. Men de skulle gjerne beholdt det ærefulle oppdraget.

— Det var i alle fall hyggelig å gjøre, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen, som sier han sitter med et inntrykk av at endringen i praksis var et resultat av direktiver gitt ovenfra. Han blir noe overrasket når vi fortellet at Vest-Agder ikke endrer sine rutiner.

— Bytter du fylke får du tilbake jobben.

— Enda et godt argument, sier Thomassen og ler.

Håpet på dagens praksis

Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen sier han ikke er såret og vondbråten over at oppdraget er fratatt ham, men innrømmer at han ble litt overrasket da brevet fra Djupedal kom.

— Jeg reagerer ikke kjempenegativt på dette. Det blir galt å si. Ved utdelinger i Arendal kommer jeg sannsynligvis til å møte opp sammen med fylkesmannen. Ideelt sett hadde jeg håpet på å beholde praksis som i dag. I mange tilfeller passer det bedre at ordføreren deler ut medaljen, da ordføreren ofte kjenner personene som får hederen godt, sier Halvorsen.

Fortsetter med samme praksis

— Jeg ser ingen grunn til å endre praksis ved tildeling av Kongens fortjenstmedalje, sier fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen.

Hun følger ikke kollega Djupedal, selv om statuttene for tildeling er noe endret.

— Det kan tenkes at ordførerne og jeg blir enige om at jeg deltar når noen får fortjenstmedaljen, men i utgangspunktet fortsetter vi med at jeg deler ut i de tilfeller der noen får medaljen i gull, sier Ann-Kristin Olsen.

— Derimot er det et ønske fra både slottet og meg at flere mottar en slik heder. Derfor oppfordrer jeg folk til å søke, og da spesielt kvinner, sier Olsen.

Hun er opptatt av at markeringen av hederen blir verdig og fin.

— Derfor er det viktig at ordførerne og fylkesmannen har en god kommunikasjon på dette. Ordførerne kjenner sine innbyggere best, og det er viktig at de som får medaljen blir fornøyd også.

Ann-Kristin Olsen har fått med seg at Kristiansands-ordfører Arvid Grundekjøn i et intervju i Fædrelandsvennen spesielt dro fram at han likte å dele ut denne hederen.

— Det gledet meg å lese. Da blir det gjerne også en flott seremoni, sier hun.