LYNGDAL: — Nå kan jeg endelig se lyset i tunnelen, så får det bare gå som det går, sier Tore Halvorsen om behandlingstilbudet han har fått fra Sloan Kettering hospital i New York.

Rett etter at Fædrelandsvennen hadde snakket med han og døtrene for en måned siden fikk de beskjeden: Legene ville se på Tore og muligens tilby han behandling.

— Det var en utrolig god beskjed å få, nå får jeg i alle fall en sjanse, sier han.

Dødsdømt

15. juni var beskjeden en helt annen. Han fikk høre fra radiumhospitalet at han bare hadde et par måneder igjen å leve. Halvorsen har føflekkreft, han har mistet venstre øye og kreften har spredd seg til levra. Det var Tore selv som tok kontakt med sykehuset etter en rutinemessig kontroll. Han fikk beskjeden over telefon.

— Legen sa at de ikke kunne gjøre noe for meg og at jeg hadde et par måneder igjen å leve, det var en forferdelig beskjed å få på den måten, helt ufattelig, sier han.

Familien spurte sykehuset om de kunne betale for behandlingen her i Norge, men det kunne de ikke på grunn av regelen om likebehandling for alle.

— Jeg kunne like godt legge meg ned å dø, det var beskjeden jeg fikk, sier Halvorsen.

Fant behandling på nettet

Samme dag søkte døtrene opp titalls sykehus for å prøve å finne en plass hvor faren kunne få behandling. Ett av sykehusene de kom over, var sykehuset i New York.

Takknemlig: Datter Tone Halvorsen Borgemyr fant sykehuset som nå skal gjennomføre behandlingen til hennes kreftsyke far. Hun forteller at familien har opplevd stor støtte fra venner og kjente de siste månedene. Foto: Reidar Kollstad

— Det var masse fram og tilbake. Vi måtte sende over flere papirer med prøveresultater, samt at språket var en utfordring, sier datter Tone Halvorsen Borgemyr.

Sammen med søsteren startet hun også en gruppe på Facebook for å samle inn penger til farens behandling i utlandet. Til nå har de fått inn 90.000 kroner.

— Støtten vi har fått har vært helt fantastisk og vi er så utrolig takknemlige, sier Borgemyr.

Var på konsultasjon

Den iherdige jobbingen ga resultater. 26. juli satte Halvorsen seg på flyet til New York for en samtale med legene. Etter grundig gjennomgang av tidligere prøver, samt en ny prøve av levra, ble han tilbudt en medisin som fortsatt er på forskningsstadiet, men som skal være bedre enn den medisinen de opprinnelig ønsket.

— Jeg ble svært godt tatt i mot, det var helt fantastisk. Legene reagerte med sjokk og vantro da jeg fortalte hvordan jeg hadde blitt behandlet i Norge, sier Halvorsen som kom hjem på onsdag.

Han forteller at han skal tilbake til USA den 28. august. Da begynner selve behandlingen.

— Det blir vel minst fire til fem turer på sykehuset, da blir jeg der i en uke, sier han.

Halvorsen vet ikke hvor lang tid behandlingen vil ta, eller hvor lang tid denne behandlingen vil gi ham.

— Hvis legene klarer å gi meg et par år ekstra, er det en stor seier, sier han.

Vil kjempe for andre

Halvorsen får ikke et eneste øre fra staten, han må betale både reise og behandling ut av egen lomme. Hvor mye behandlingen vil koste, er det ingen som vet ennå.

— Det blir ikke billig, det vet vi jo. Behandlingen jeg ble tilbudt i Tyskland, kostet mellom 900.000 til 950.000 kroner, i England skulle de ha 1,2 millioner, sier han.

Dersom medisinen viser seg å fungere, ønsker han å kjempe for andre som befinner seg i samme situasjon.