KRISTIANSAND: Mjåland mener sykehuset i Arendal ikke er kvalifisert til å utføre operasjoner på pasienter med tykktarmskreft. Og han råder pasienter med denne type kreftsykdom til å la seg operere i Kristiansand der de har helt andre tall å vise til.

— Jeg har gitt en klar anbefaling om at denne typen kirurgi i Arendal må stanses umiddelbart, og at disse pasientene, som i antall er rundt 40 i året, overføres til Kristiansand, sier Svein Mjåland, leder for kreftsenteret ved Sørlandet sykehus HF.

Har du måttet ta ny operasjon? Da vil vi gjerne komme i kontakt med deg. Kontakt Fædrelandsvennen på telefon/sms/mms 03811 eller epost tips@fvn.no!

Saken skal opp i styremøte på Sørlandet sykehus førstkommende torsdag etter at en grundig gjennomgang av tykktarmskreftoperasjoner ved sykehuset avdekker urovekkende forhold i Arendal.

Foto: Arkivfoto: Lars Hoen

Bekymringsmelding

Mjåland sendte i slutten av februar en bekymringsmelding til sykehusledelsen. Det gjorde han etter at en gjennomgang av pasientjournaler avslørte at rundt hver tredje tykktarmkreftpasient som er blitt operert ved sykehuset i Arendal (SSA) de siste to årene, måtte inn til ny operasjon etter komplikasjoner med såret. 33 prosent av pasientene i denne gruppen måtte inn til ny operasjon i 2011, 26 prosent i 2012. Landsgjennomsnittet ligger på rundt fem-seks prosent.

— Kristiansand lå på landsgjennomsnittet i 2011, i 2012 lå vi helt i toppklasse på rundt tre prosent som må opereres på nytt. Tallet i Arendal er derfor uforsvarlig høyt. Som sykehus har vi et ansvar for å samle tilbudet der det er best. Man har kapasitet til å ta imot flere pasienter i Kristiansand. Da bør man i alle fall samle denne kirurgien der, sier Mjåland.

Avdramatiserer

Fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Engstrand, deler imidlertid ikke Mjålands bekymring. Han sier sykehuset har iverksatt tiltak, og mener det derfor ikke er nødvendig å stanse operasjonene i Arendal.

— Både fagmiljøet i Arendal og ledelsen synes dette er veldig ubehagelig og leit, og vi tar det svært alvorlig. Det skal ikke skje. Antallet i Arendal er altfor høyt. Men vi ser ikke noe grunn til å stoppe med operasjonene i Arendal med de fakta vi har i dag. Vi har allerede iverksatt strakstiltak: To overleger skal alltid være til stede under slike operasjoner, og vi vurderer også andre tiltak, forklarer han.

Ifølge Engstrand kan de foreløpig ikke gå ut med årsakene til hvorfor Arendal gjør det langt dårligere enn resten av landet.

— Det vet vi foreløpig ikke, vi vil gjerne ha svar på det. Det som er viktig å få med er at tallene ikke har vist økt dødelighet etter re-operasjon. Overlevelse fem år etter operasjon er lik i Arendal og Kristiansand. Det kommer en kirurg fra Bærum sykehus ned hit nå som skal kontrollsjekke og gjennomgå alle journalene for oss, så vi vil kunne gi flere svar om en måneds tid, påpeker han.

— Vil du si det er trygt for tykktarmskreftpasienter å bli operert i Arendal?

— Med de tiltakene vi har gjort nå, så mener vi det er forsvarlig. Det skal ikke være noe å kvie seg for, svarer han.

Smertefullt for pasienten

Svein Mjåland er derimot av en annen oppfatning.

— Jeg mener det er en vågal strategi av ledelsen å satse på tiltak i Arendal, framfor å tenke på pasientens beste. Man har ingen garanti for at tiltakene lykkes, og pasientene blir derfor brukt i et slags eksperiment, uttaler han.

Han peker på at det er flere negative konsekvenser for tarmkreftpasienter som må gjennomgå en ny operasjon på grunn av sprekk eller infeksjon i operasjonsarret fra området hvor tarmen er sydd sammen.

Jeg mener det er en vågal strategi av ledelsen å satse på tiltak i Arendal, framfor å tenke på pasientens beste. Man har ingen garanti for at tiltakene lykkes, og pasientene blir derfor brukt i et slags eksperiment.

— For det første er dette en stor belastning for pasientene i form av lengre sykehusopphold og forsinket rekonvalens. Re-operasjon er dessuten forbundet med ytterligere fare for komplikasjoner som i verste fall kan gi i et dødelig utfall. En stor andel av pasientene skal i etterkant av operasjonen ha tilleggsbehandling med cellegift. Operasjonskomplikasjoner kan føre til at denne behandlingen blir utsatt og effekten av behandlingen kan derfor bli mindre, sier han.

— Om dette gir utslag på overlevelsesraten får vi først vite om noen år, legger han til.

— Vil du si det er trygt for tarmkreftpasienter å bli operert i Arendal?

— Mitt råd til pasienten er at en heller bør velge Kristiansand. Når det er sju mil avstand mellom sykehusene, og komplikasjonsraten er rundt 10 ganger høyere på det ene sykehuset, da hadde jeg ikke vært i tvil. Man drar dit man får best resultat. Så enkelt er det, svarer Mjåland.

Avdelingsleder for kirurgisk avdeling ved SSHF, Marcus Gürgen, var ikke tilgjengelig da Fædrelandsvennen tok kontakt mandag kveld.

- Forholder meg til fagdirektør

Camilla Dunsæd Foto: Tore André Baardsen

Styreleder ved Sørlandet sykehus HF, Camilla Dunsæd, sier hun forholder seg til fagdirektør Per Engstrand.— Foreløpig forholder jeg meg til det fagdirektøren sier, og det er at man har iverksatt tiltak for at antall re-operasjoner skal gå ned og at vi dermed vil komme ned på nivået som er normalen, sier Dunsæd.

— Det viktigste er å trygge pasientene, og så lenge fagdirektøren går god for at de tiltakene som iverksettes er det som skal til, så må vi stole på det og se om det virker, legger hun til.