KRISTIANSAND: I Kristiansand tingrett torsdag krevde aktor ett år og seks måneders fengsel for den tiltalte, en nå 24 år gammel mann fra Kristiansand. Han erkjente handlingene dagen etter at volden fant sted.

— Jeg gikk for langt, skulle stoppet da de gikk i bakken, sa tiltalte i retten.

Om ettermiddagen 19. juli 2011 ble to menn på 25 år brutalt overfalt utenfor Hi-Fi Klubben i Kristian IVs gate. Tiltalte slo mennene gjentatte ganger i hodet, slik at de begge besvimte. Han fortsatte å gyve løs på dem mens de lå forsvarsløse nede på gata. Så lot ham dem ligge igjen, og stakk fra stedet sammen med flere andre.

Fanget på video

Hendelsen var over i løpet av et halvt minutt, men ble fanget opp av et videokamera. Flere forbipasserende måtte hjelpe de skadede.

— Dette er brutalt og helt rått. Og det er uforståelig at det skulle gå så langt. Han var jo uskadeliggjort for lenge siden, sa aktor, politiadvokat Håvard Ryengen i retten torsdag.

Den ene mannen lå en knapp måned på sykehus med hodeskader og brudd i kjeven. Han måtte deretter til rehabilitering.

— Jeg har ofte hodepine og har problemer med å lese, sa den nå 27 år gamle mannen i retten.

Oppgjør i hardt miljø

Bakgrunnen for overfallet var at to grupperinger i et hardt minoritetsmiljø stod mot hverandre. Det ble avtalt et møte på restaurant La Sorella Del Vera. Tiltalte hevder den ene fornærmede hadde truet familien hans fordi broren hadde narkogjeld på et par tusen kroner. Han sier det var 27-åringen som tok initiativ til møtet.

I retten avviste den ordknappe fornærmede denne beskrivelsen.

— Jeg har aldri truet noen i den familien, verken før eller senere. Det eneste jeg vet er at de kom og skulle drepe meg, sa 27-åringen i retten.

Verken han eller den andre fornærmede i saken har ønsket å forklare seg for politiet.

Dømt flere ganger for vold

Tiltalte sa i retten at han ble provosert da 27-åringen lot som han ville håndhilse på ham da de møttes på gata, men i stedet langet ut et slag.

— Da svartnet det for meg, sa mannen i retten.

Han hevdet å ha blitt banket opp av de fornærmede tidligere.

24-åring en er dømt ni ganger tidligere, fem ganger for vold. Ifølge de sakskyndige er han strafferettslig tilregnelig, men har en lettere psykisk utviklingshemming.

Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen mener en passende straff vil være 8-9 måneders fengsel, blant annet fordi klienten tidlig tilsto.

Den ene av de fornærmede har krev oppreisning oppad begrenset til en halv million kroner. Den andre nøyer seg med 90 000 kroner. Dom i saken er ventet tidlig i neste uke.

Opprinnelig var i fire andre unge menn fra Kristiansand også siktet for overfallet 19. juli 2011. Deres saker er henlagt på bevisets stilling.