MANDAL: — Vi har ikke sett maken til utbygning, og arbeidsmarkedet i vårt distrikt kan ikke takle en slik intens utbygging, mener Sven Tallaksen, takstmann med 40 års erfaring fra boligmarkedet i på Sørlandet.

Takstmann Sven Tallaksen frykter for kvaliteten på nybyggene. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg frykter virkelig for kvaliteten på det som blir bygd. Fagfolk blir en mangelvare når så mange skal bygge ut samtidig. Arbeidskraften utenfra importeres og arbeiderne går nærmest oppå hverandre på byggeplassene, sier takstmannen.

- En konkurranse

Til tross for at boligmarkedet i Mandal står relativt stille, bygges det som aldri før i sørlandsbyen. Ved innseilingen på Sanden spretter leilighetsbyggene opp langs vannkanten. Prosjektene Verven, Marnar Brygge, Sanden Brygge og Kastellodden vil gi hele 246 nye bosteder. Ved Nye Vestnes bygges en splitter ny bydel med 119 boenheter på tomta til gamle båtservice, mens Mandal kommune har estimert et boligpotensial ved Nedre Malmø på hele 650 nye enheter. Opp mot 200 av dem skal bygges på industriområdene ved Slippen og Kjettingen.

— Utbyggerne driver et kappløp om å bli ferdig raskest mulig. Den som får bygd ut først, har størst sjanse til å få solgt leilighetene sine. De skal bygges fort og selges fort. Det sier seg selv at det ikke er gunstig å være sist i denne konkurransen, sier Tallaksen.

— Det vi ser nå, er etterdønningene av to store reguleringsplaner. Hele nedre Malmø er i dag tilrettelagt for utbygging, og man trengte ikke ha glasskule for å skjønne at dette kunne komme til å skje. Størrelsen av utbyggingen er til å få bakoversveis av, men jeg ser ikke at folk i Mandal står i kø for å få seg ny bolig, poengterer Tallaksen.

Han mener at kvaliteten på boligene synker, mens utbygningstempoet og prisene skyter i været.

60.000 kroner per kvm

— Mange av leilighetene har en kvadratmeterpris på 50-60.000 per kvadratmeter. Prisene er presset til langt over tålegrensen, og i noen tilfeller en tredobling av normal pris, mener Tallaksen, som opplyser at kvadratmeterprisen i Mandal ligger på mellom 18-22.000 kroner.

— Rent bygningsteknisk stiller jeg spørsmål med utformingen av flere prosjekter. De formes med mange utstikkere, kvister, balkonger og karnapper. Erfaringsmessig så ber de om problemer med både fukt og lyd. Mange utbyggere tenker nok ikke på den veldige oppgaven det er å bygge boliger som andre skal bo i, påpeker han.

Kun leiligheter: Her på Sanden langs innseilingen av Mandal står store leilighetsprosjekter i kø for å bli realisert. Verven (t.h) og Sanden Brygge er allerede reist opp, mens Marnar Brygge og Kastellodden (t.v) nå har startet salget. Foto: Espen Sand

Tallaksen har tidligere reist sammen med Halse Eiendom for å se på utbyggingen av andre norske byer. Han mener Mandal i fremtiden vil se ut som en dårlig kopi.— Det virker som om alle ser på den samme tv-kanalen, og blir et produkt av den samme tankegangen. Mandal vil miste sitt særpreg og kun bli en kopi av alle andre. Og kopier blir i de fleste tilfeller dårligere enn originalen.

Tomtemangel

Tallaksen får bred støtte hos eiendomsutvikler og investor Petter Backstrøm fra Mandal.

— Vi kan ikke leve av å klippe håret til hverandre. Alle skal jo bygge boliger samtidig, og slik det er nå så dreper vi hverandre, sier Backstrøm, før han legger til.

— Vi bruker opp alle de beste og største tomtene på en gang, og alt bygges omtrent samtidig. Hva om 5-6 år når vi trenger flere gode tomter, da er det fælt å tenke på at alle de gode tomtene er tatt, sier han.

- Alle vil være først

— Det er helt naturlig at alle ønsker å få realisert sitt prosjekt først, mener Per Birkeland, styreleder i Marnar Brygge AS.

Birkeland står i spissen for 103 leiligheter som skal bygges på Sanden på tomten til Marnar Bruk. Da Birkelands boligprosjekt skulle behandles i Mandal bystyre like før jul, ble saken foreslått flyttet til 2013 siden saken var den eneste på sakskartet. Da foreslo Birkeland like godt å betale kostnadene for hele møtet, for å få fortgang i utbyggingen.

— Prosessen hadde allerede tatt lang tid, og vi ønsket ikke flere forsinkelser, sier Birkeland.

Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Sven Tallaksen om at arbeidsmarkedet i distriktet ikke kan tåle utbygninger av dagens størrelse.

— Jeg tror ikke det er noe problem. Mange av dem jeg har snakket med, har for lite å gjøre, sier Birkeland.

Frykter død by

— Jeg frykter en mye kjedeligere by når vi vet at det kun er eldre mennesker som kjøper disse leilighetene i sentrum. Vi ønsker en livlig og levende bykjerne med variasjon i aldersgruppen, sier Morten Ekeland (SV).

Kun pensjonister: Morten Ekeland (SV) mener at Mandal vil bli et langt kjedeligere sted, dersom kun de fra 50 år og oppover skal bli i alle leilighetene som bygges. Foto: Espen Sand

Han forteller at partiet har satt et stort spørsmålstegn ved at alle utbyggingene skjer omtrent samtidig.— Det verste som kan skje er at halvparten av leilighetene blir stående tomme. Det ville vært forferdelig, sier han.

— Mandal vil også miste sin identitet dersom hele innseilingen og alle historiske bygninger blir erstattet med store leilighetsbygg, sier Ekeland

- Kjøpere?

— Hver gang det skjer store utbygninger, lurer alle på hvor folkene skal komme fra. Vi ser at bomønsteret endrer seg og stadig yngre mennesker kjøper leiligheter, i tillegg til at pensjonistene blir sprekere, sier Emmy Holmquist hos Eiendomsmegler1 i Mandal.

— Denne utbyggingen er den største så lenge jeg har vært i meglerfaget, innrømmer Holmquist.

— Det verste som kan skje, er at det blir solgt litt i hvert prosjekt. Det vil alle tape på, mener Audun Remesvik i Plussmegleren.

Plussmegleren har ansvaret for salg både ved Nye Vestnes og Kastellodden. Det rolige markedet har også sine konsekvenser i Mandal.

— Slik markedet er i dag, kan det være en risiko for at man blir sittende med to boliger. Men flere selger boligen sin hele 1-1,5 år før de skal flytte inn i en nykjøpt leilighet, sier Remesvik.