KRISTIANSAND: I de fem første månedene av 2008 var det 210 personer under 18 år som ble tatt for å ha begått 410 forskjellige, straffbare forhold. Fjorårstallet var 130. Hittil i år er det registrert 62 personer som står bak 116 forskjellige forhold. I de fem første månedene i år i forhold til i fjor er nedgangen over 50 prosent. Sammenligningen de dem første månedene viser en nedgang i ungdomskriminaliteten på 70 prosent fra 2008 til 2013. ## På tvers

— Mange forskjellige tiltak og et meget nært og godt tverretatlig og tverrfaglig samarbeid har over flere år gitt resultater. Det er vi meget godt fornøyd med, forteller Karin Berthelsen fra kommunens ungdomsteam og lederen av forebyggende enhet ved Kristiansand politistasjon, Hans Martin Skovly. Begge er stolte og fornøyde med de resultater som er oppnådd, og berømmer alle de involverte etater og institusjoner som bidrar til at færre og færre unge havner på skråplanet.

— Etableringen av Prosjekt Respekt i kjølvannet av en rekke kriminelle handlinger begått av barn på institusjoner har vært et bidrag til nedgangen. De som ble betegnet som "barnevernsgjengen" er blitt over 18 år. Færre nye har kommer til. Prosjektet "Unge gjengangere" har vært i virksomhet i to og et halvt år, sier Skovly og Berthelsen.

Mange tiltak

De lister opp en rekke forskjellige og systematiske kriminalitetsforebyggende tiltak som brukes med stor intensitet, som for eksempel:

•Bekymringssamtaler.

•Etablering av kjernegrupper på skolene.

•Problemanalyser ved skolene.

•Inngåelse av ungdomskontrakter.

•Behandlingen av saker i konfliktrådet.

•Hasjavvenningsprogram.

•Sinnemestringskurs

•Oppfølgingstem for unge lovbrytere.

•Fellesmøter hver uke med alle etater og institusjoner.

•Kommunens feltteam.

Fellesmøtet hver torsdag er en arena hvor politiets ungdomsjurist, forebyggende avsnitt i politiet, ungdomsteamet, barnevernet, konfliktrådet, friomsorgen, alternativ skole, Bufetat og sosial- og forebyggende tjeneste i Kristiansand møtes for å drøfte enkeltpersoner og tiltak.

Koordinering og samkjøring

— I sum har alle de tverrfaglige tiltakene, som også er tverretatlige, bidratt til at ressursene koordineres og samkjøres fra uke til uke. Flere samtidige tiltak overfor enkeltpersoner vet vi bidrar til å stoppe og hindre kriminalitetsutviklingen. Nye tiltak kommer, for eksempel idømmelse av ungdomsstraff som alternativ til fengselsstraff. I dag vet vi at åtte av ti som inngår ungdomskontrakter med en varighet på to år klarer å holde seg innenfor kontraktens bestemmelser, sier Berthelsen og Skovly.

Begge understreker at resultatene ikke kommer av seg selv. - Nedgangen skyldes ikke bare en utradisjonell og ubyråkratisk måte å løse problemene på. De berørte ungdommene skal også ha ros for sin innsats. Og vi tror i all beskjedenhet at vi sparer samfunnet for mange bekymringer, og ikke minst kostnader, sier de to.

Kommunens ungdomsteam, hvor Berthelsen er ansatt, har typisk nok hatt kontorplass hos forebyggende enhet de siste seks årene. - Det er også et bidrag til et godt resultat, sier Hans Martin Skovly.