KRISTIANSAND: Den aktive 16 år gamle gutten tilhører gruppen "barnevernsbanden". Sommeren 2010, mens han var under den kriminelle lavalder, registrerte politiet 126 straffbare forhold knyttet til denne gutten.

Fredag ble han pågrepet av politiet mistenkt for flere innstigningstyverier og biltyverier. Det ble også funnet større mengder tyvegods. Nye og strengere regler for behandling av barn i forhold til politi og fengselsvesen, medførte at gutten ble løslatt mot daglig meldeplikt. Lørdag ble han pågrepet på nytt for å avhøres nærmere om de straffbare forholdene han er siktet for.

— Vi er ikke ferdige med avhørene, og det er fortsatt en del tyvegods som er uavklart, opplyser etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

Mange straffbare forhold

Vinningsforbrytelsene som ble begått natt til fredag skjedde to døgn etter at 16-åringen hadde møtt i Kristiansand tingrett tiltalt for ruspåvirket kjøring uten førerkort med stjålne kjøretøyer, tyverier av penger og verdigjenstander fra forskjellige hus i perioden fra august i fjor til januar i år. I et av tilfellene stakk han også fra politiet i stjålet bil. Det har 16-åringen gjort mange ganger tidligere. 13. januar ble han i Sør-Trøndelag tingrett dømt for et stort antall forbrytelser av samme karakter.

Dommen fra Kristiansand tingrett ble kjent i dag. Han er nå dømt til 250 timers samfunnsstraff inkludert dommen fra Sør-Trøndelag, der han fikk 124 timers samfunnsstraff.

Tingretten bemerker at en rekke lover og bestemmelser regulerer hvordan barn skal behandles i forhold til straffbare forhold. Fengsel kan bare brukes når dette er særlig påkrevd. Derfor har retten endt opp med samfunnsstraff.

Foruten dommen fra Sør-Trøndelag i januar i år, ble 16-åringen i mars i fjor dømt for bilbrukstyveri, simple tyverier, trusler, kjøring i påvirket tilstand, kjøring uten førerkort og overtredelser av legemiddelloven. Straffen ble satt til betinget fengsel i 90 dager samt en bot på 5.000,- subsidiært 15 dager fengsel. Han ble også idømt sperrefrist for motorvogn for tre år.

Posisjon blant kriminelle

Det er foretatt en personundersøkelse av 16-åringen. Kristiansand tingrett bemerker at av undersøkelsen fremgår det at "han er en gutt med store problemer, basert på en kriminell løpebane, rus, mulig ADHD og uten grunnskole. Friomsorgen har i personundersøkelsen uttalt at andre fengslingsalternativer ikke vil være gunstig ut i fra hans evne til å opparbeide seg posisjon blant kriminelle samt at det sannsynligvis vil befeste hans identitet som kriminell ytterligere.

Tiltalte og verge ønsker en samfunnsstraff. Tiltalte har også uttrykt ønske om å slutte med rus og så skaffe seg en jobb/lærlingplass".