OSLO: Etter å ha bodd i Norge i snart 12 år er det fremdeles usikkert om Cemile Tumenic (37) og hennes fem barn får bli i Norge.

Fredag ble det klart at familien tapte saken mot Utlendingsnemnda (UNE) i Oslo tingrett.

I dommen konkluderer tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen med at UNE ikke gjorde noe feil da den nektet familien opphold på humanitært grunnlag.

"Retten finner det ikke tvilsomt at nemnda har lagt en riktig forståelse av utlendingsloven § 38 til grunn for sin vurdering av om det skal gis oppholdstillatelse", skriver Nestor Nilsen.

Ble ikke trodd

Cemile Tumenic mente at UNEs vedtak bygget på flere feil, blant annet om at hun har løyet om sin egen identitet. I retten fortalte 37-åringen at hun helt siden ankomsten i 2002 har fastholdt at hun er fra Libanon, men flyttet til Tyrkia som liten. Hun avviste at hun bevisst har løyet om hvor hun kommer fra.

Denne forklaringen har retten ikke festet lit til."Retten finner etter en samlet vurdering at nemnda har lagt korrekt faktum til grunn for sin vurdering av saken i juni 2013. I alle fall har ikke feil i faktum innvirket på vedtakets innhold i en slik grad at det medfører ugyldighet", heter det i dommen.

Retten legger til grunn at Tumenic bevisst har forsøkt å villede myndighetene og dermed trenert behandlingen av saken.

"Denne treneringen har skapt en uheldig og uavklart situasjon for barna", skriver Nestor Nilsen.

— Forsvarlig vurdert

Da UNE behandlet saken i sommer konkluderte nemnda med at barnas tilknytning til Norge tilsier at de bør få opphold, men at "innvandringsregulerende hensyn" må veie tyngst.

Denne konklusjonen er ikke i strid med verken norsk rett eller barnekonvensjonen, mener tingretten.

"Vedtaket viser også at oppbruddskonsekvensene for barna er vektlagt og forsvarlig vurdert og avveid mot motstående hensyn. Det hefter ikke feil ved lovtolkningen eller skjønnet som kan lede til ugyldighet. Avveiningen av de kryssende hensyn kan ikke domstolene prøve", skriver tingretten.

Staten vant dermed saken på alle punkter. Cemile Tumenic (37) ble også dømt til å betale motpartens saksomkostninger.

Blir anket til lagmannsretten

Tumenics advokat, Joar Heide, opplyser at dommen vil bli anket videre til lagmannsretten.

— Jeg anser det som tilnærmet sikkert at vi anker, sier Heide til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at familien er skuffet, men at de hadde forberedt seg på et slikt resultat.

— Vi mener at dommen er feil. Den har ikke vurdert de sentrale spørsmålene i saken. Retten har ikke gått inn på de konkrete feilene vi har anført. Den har heller ikke gjort en vurdering av vektingen UNE har gjort, som vi særskilt ba om, sier Heide.

Han viser i den forbindelse til Neda-saken, som UNE tapte.

— Den ble avgjort på at det ikke var gjort en konkret vurdering av vektingen. I vår sak har ikke retten vurdert hvordan UNE har har veid tyngden av hensynet til barnets beste opp mot innvandringsregulerende hensyn, sier Heide.