KRISTIANSAND: Sommeren 2010 var den da 14 år gamle gutten hyperkriminell og tilhørte barnevernsbanden i Kristiansand. I løpet av en periode denne sommeren ble han registrert med 126 straffbare forhold, men var under den kriminelle lavalder og kunne dermed ikke straffes.

Fra oktober 2009 til oktober 2011 var han tvangsplassert på barnevernsinstitusjoner uten at dette ga noen positiv gevinst. I mars i fjor ble han dømt for ni nye straffbare forhold. For to uker siden fikk han en ny dom for 15 straffbare handlinger. Samlet blir dette 150 registrerte saker.

Etter at gutten kom fra en barnevernsinstitusjon i Trøndelag i oktober i fjor begikk han nye kriminelle forhold. Derfor ble han varetektsfengslet 7. desember, og satt innesperret til 11. januar. Da møtte han i retten i Trondheim og fikk samfunnsstraff i 124 timer, subsidiært seks måneders fengsel.

Pågrepet igjen

To uker etter denne dommen ble han igjen pågrepet. Politiet har siktet ham onsdag for blant annet biltyveri mandag kveld. Han nekter, og sier at det var kompiser han ikke vil navngi som stjal bilen. Skoavtrykkene som knyttes til 16-åringen utenfor bilen og utenfor hans hjem, forklares med at en ikke navngitt kompis lånte skoene hans.

Onsdag ettermiddag ble gutten fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett. Han motsatte seg fengsling, og vil heller sitte i husarrest hjemme fra klokka 20 til 08, ha meldeplikt for politiet, gi urinprøver og gå på jobb tre dager i uken i et tilrettelagt opplegg der han blir kjørt på jobb av foreldre eller barnevernet.

— Vi skaffet ham en jobb i høst tre dager i uka. Det ble nok bare fem-seks dagers fremmøte i løpet av et par måneder, fortalte et vitne i tingretten i går.

Tingretten tok ikke politiets krav om to ukers varetekt til følge. I stedet ble det som 16-åringen og hans forsvarer ba om.

Uten tilbud

Barnevernet har ikke lenger noe å tilby fordi den unge gutten ikke har "respondert" på tvangstiltakene. Under fengslingsmøtet onsdag var barnevernet tilstede som følge av lovendring som bare er få dager gammel.

Alle tiltak er benyttet, uten effekt. De kriminelle handlingene bare fortsetter, mener barnevernet.

— Tvangstiltakene bidro til rømminger, utagerende adferd og nye kriminelle handlinger, ble det sagt i tilknytningen til fengslingsmøtet.

Kritikk mot varetekt

Da 16-åringen var i retten i Trondheim for to uker siden la retten vekt på ved straffeutmålingen at "tiltalte synes å være inne i en refleksjonsperiode hvor han ønsker å endre sin livsførsel".

Retten kommenterte også varetektsfengslingen av ham i desember i fjor. "Varetektsperioden fremstår som lang hensett til tiltaltes unge alder. Det fremgikk også at tiltalte har sittet sammen med voksne, og at han ikke har hatt tilpasset opplegg under varetektsperioden. Retten finner dette meget kritikkverdig, og tillegger dette betydelig vekt i formildende retning".