KRISTIANSAND: — Vi valgte å flytte tilbake til Norge fordi rammevilkårene for å være en familie er bedre her, sier Knut Bye til fvn.no.

Sammen med samboeren Lisa Whitehead og datteren deres Thea Isabel (4 1/2) flyttet han hjem til Norge i 2010 etter å ha tilbrakt elleve år i Storbritannia. Livet som småbarnsfamilie i Storbritannia ble som for de aller fleste - en kostbar affære. Så kostbart at familien bestemte seg for å spare på utgiftene og kjøpe seg mer tid sammen - i Norge.

Det har ikke gått upåaktet hen. Denne uken får den lille familien besøk av tv-kanalen BBC og deres programserie Panorama. Med bakgrunn i en engelsk rapport, som viser at England kommer dårligst ut når det gjelder kostnader sammenlignet med andre europeiske land, skal de dokumentere de norske familieforholdene ved å gjøre opptak av familens hverdag i Norge.

Store forskjeller

Bye har selv erfart de store forskjellene som finnes over landegrensene. Både når det gjelder det å ha foreldrepermisjon og barnehagetilbud- og kostnader. Selv la han og samboeren penger til side for å få ting til å gå rundt da samboerparet fant ut at de ventet barn.

— Vi hadde ikke mulighet til kontantstøtte eller permisjon, slik man har her. Vi måtte spare selv for at Lisa skulle være hjemme med barnet i ni måneder. I England betaler staten omkring 4500 kroner i måneden for at du er hjemme de seks første månedene. Resten måtte vi betale selv. Etter ni måneder med svangerskapspermisjon hadde vi ikke råd til mer, og hun måtte ut i jobb igjen for å få hjulene til å gå rundt, forteller han.

Og arbeidslivet krevde barnehageplass som har en annen prislapp enn den norske. I Norge får man full barnehagedekning for 2500 kroner i måneden, noe som bare dekker noen dager i Storbritannia.

Enten eller

— For tre dager med barnehageplass i uken, så betalte vi det folk betaler for full dekning her hjemme, og det på langt lavere lønninger, forteller han og kjenner flere som har valgt karriere framfor barn.

— I Storbritannia er det litt enten eller. Du velger enten barn eller karriere. I Norge er det både og. Du kan i stor grad velge både barn og jobb, sier han.

— Den ene naboen vår i England hadde to barn og begge foreldre i jobb. Han jobbet som ambulansesjåfør og hadde en månedslønn på 13-1400 pund. Den summen alene gikk med til å betale for barnehageplassene til de to barna, og det var med søskenrabatt, understreker han.

Selv hadde han måtte betale 7-8000 kroner i måneden for å ha datteren i barnehagen fulltid, noe som tilsvarer et huslån i England. Dermed bestemte familien seg for å flytte til Norge.

Ser mer til hverandre

Når venner og bekjente hører om velferdssystemet i Norge reagerer de som regel med store øyne og vantro, og Bye er ikke i tvil om plussidene ved det å flytte hjem til Norge som familie.

— Vi ser hverandre mye mer. Vi har mulighet til å tilbringe mer tid sammen. Det er det første og det viktigste. Nordmenn har ingen anelse om hvor godt de har det, sier han.

- Verre utsikter enn før

mustad1500 Foto: Lars Hoen

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad , har ingen problemer med å se at småbarnsfamilier velger å bosette seg i Norge framfor Storbritannia, og kjenner flere som har tatt det samme valget som Knut Bye og hans familie.— Norge har noen av de beste velferdsgodene i verden, og når man nevner dette for britene så er det med en viss misunnelse de sukker over det, spesielt med tanke på den situasjonen de er i nå.

Med varslede kutt på seks milliarder pund, som i stor grad vil ramme velferdsgodene, sier det seg selv at det blir trangt for flere småbarnsfamilier framover.

— De står overfor verre utsikter enn det de har hatt før, og en ser at det blir vanskelig for småbarnsfamilier å få det til å gå rundt i de store byene og få et så godt liv som vi har her, sier Mustad.