KRISTIANSAND: Det er liten tvil om at Kilden til 1,7 milliarder kroner har blitt en suksess, så langt.

En veritabel krangel om hvem som kom med ideen til navnet Kilden har pågått hele uken.

Men da Jens Stoltenberg ga Aps Mette Gundersen stor del av æren for at Kilden ble til, fikk blant annet Dagrun Eriksen nok.

Reagerer

— Jeg tror et samlet Agder, sammen med meg, reagerer på at Arbeiderpartiet ved flere anledninger prøver å ta æren for kulturhuset alene, sier Dagrun Eriksen.

Kilden ble planlagt fra 2001. Kristiansand bystyre godkjente planene i 2003. I 2005 ble en internasjonal arkitektkonkurranse lyst ut. Finske ALA Architects vant. I februar 2007 lå det første forprosjektet klart.

Mette Gundersen mener Arbeiderpartiet ikke prøver å ta æren for Kilden.

MetteOpposisjon 2.jpg Foto: Torstein Øen

— Vi vil på ingen måte frata Dagrun Eriksen eller noenandre æren for noe som helst, og jeg skal gjerne være den første til å takkehenne for innsatsen. Hun prøver seg på en meningsløs konflikt som ikke burdefinne sted. Kilden har hatt mange støttespillere som har jobbet forrealiseringen. La oss glede oss over hva vi har fått til sammen og ikke snakkehverandre ned, sier Mette Gundersen.

Kulturministeren

Etter at Kilden sto klar, har Arbeiderpartiet vært svært frempå. Først ut var kulturminister Anniken Huitfeldt, da Kilden ble åpnet fredag 7. januar. Dette er den eksakte ordlyden fra hennes tale:

— Dette har vært et nasjonalt løft. Og år på år så har jo Sørlandet blitt prioritert på kulturbudsjettet. Det er jo bare kulturløftet som har gjort dette mulig. For hvis det hadde vært sånn, at vi hadde brukt "såå" mye penger på Sørlandet, hvis vi ikke hadde hatt et kulturløft, så hadde de protestert i Bergen, i Trondheim i Tromsø, for da hadde vi måttet ta penger fra dem. Men her sitter det altså kultursjefer fra hele Norge, fra Nationale scene, fra operaen og klapper for dette huset på Sørlandet, fordi vi i de siste årene har løftet hele norsk kulturliv, og kilden vil bli stående igjen som et viktig symbol for denne kulturelle blomstringstiden som Norge er midt inni, sa Anniken Huitfeldt.

Stoltenberg

Og i åpningstalen til Agderkonferansen tirsdag fulgte statsminister Jens Stoltenberg opp. Han ga partiets Mette Gundersen stor del av æren for at Kilden ble til.

— Mette maste noe så sinnsykt, sa statsminister Jens Stoltenberg, i sin spøkefulle innledning.

Han viste til at Arbeiderpartiets Mette Gundersen var statssekretær i Kulturdepartementet, da regjeringens kulturløft ble til.

— Hun var enormt opptatt av prosjektet Kilden. Det var nesten verdt en halv milliard, tenker jeg, for å få slutt på maset, sa Jens Stoltenberg,

Mette Gundersen er i dag gruppeleder for Arbeiderpartiet i Kristiansand, og sitter i sentralstyret for Arbeiderpartiet.

— Jeg har jobbet mye og hardt for Kilden og synesdet er hyggelig at statsministeren anerkjenner det arbeidet. Det er jo ikke tilforkleinelse for noen andre politikere, som også har jobbet hardt forKilden, sier Gundersen.

- Feil

— Det var ikke kulturløftet som ga mulighetene og starten på Kilden. Det var da Kristelig Folkeparti hadde kulturministeren Valgerd Svarstad Haugland, og jeg var i kulturkomiteen, at startbevilgningen kom. Kulturministrene etter henne måtte følge opp. Og startbevilgningen kom etter kraftig press av mange modige, lokale politikere fra Sørlandet og fra kulturinstitusjonene, sier Eriksen.