KRISTIANSAND: Fra og med i kveld og i fem tirsdager på rad vil Hermansen, lederen av Astronomiforeningen i Agder, ikke bare forklare noe av mysteriet som pynter himmelvelvingen.

Han vil også hjelpe til for å se det.

Kurset skal holdes på foreningens base, ei brakke av eldre dato, plassert bak Kanonmuseet på Møvig og tidligere disponert av Heimevernet.

Langt unna

— Et ideelt sted. Det er sentralt, men skjermet for lysforurensning, fortsetter Hermansen, som selv har sett objekter flere milliarder lysår borte. Det er langt, når man kan lese seg til at et lysår tilsvarer 9461 milliarder kilometer.

Han håper høstens kurskvelder kan avle flere medlemmer til klubben, som per dato teller 46 innskrevne.

57 år gamle Trond Hugo Hermansen var bare seks år da interessen for verdensrommet våknet. Det skjedde da John Glenn satte seg i Mercury-kapselen Friendship 7 og lot seg frakte i bane rundt jorda.

— Har du selv drømt om å komme opp for å se?

— Faktisk ikke. Det nærmeste jeg har kommet, var å skyte opp en sonderakett fra Andøya. Men det er utrolig fascinerende å se ting fra jorda. I emnet astronomi blir ingen utlært, erfarer Hermansen.

Selv er han blant dem som kan mer enn de fleste. Og som gjerne reiser langt for eksempelvis å se månen dekke sola.

Egne øyne

— Jeg så total solformørkelse i Østerrike i 1999 og i Kina i 2009, opplyser Trond Hugo Hermansen, som vurderer å få med seg den neste også. Den inntreffer 20. mars 2015, og vil bli total om den observeres fra Svalbard.

— Hva er interessant ved at sola blir borte i noen minutter?

— Det må bare oppleves. Hele naturen stopper opp for noen minutter. Temperaturen faller mange grader og fuglene slutter å synge. En solformørkelse er toppen av et feriemål.

Den neste slike formørkelsen som kan observeres fra fastlands-Norge, er ventet i 2097. Men Hermansen og hans likesinnede studerer også andre ting der oppe. Sånn sett var 8. juni 2004 en stor dato. Det var da han fotograferte en venuspassasje.

Han gjorde det like utenfor foreningsbrakka på Møvig.

Men også andre typer planeter, stjerner og galakser anbefales varmt.

Kometer også, for eksempel ISON som viser seg noen netter i midten av november.

Kikkert og teleskop kan lånes på kurset.