KARISTRANDA: "En svært viktig badeplass", sier parkvesenet om Karistranda på Møvik. Den aktuelle hytta ligger til venstre, utenfor bildet, i bakgrunnen til høyre ses Fredriksholm. Foto: Vegard Damsgaard
FRIOMRÅDE: "En svært viktig badeplass", sier parkvesenet om Karistranda på Møvik. Foto: Vegard Damsgaard
KARISTRANDA: Innerst i denne bukta ligger Karistranda. Hytta ses bak svaberget til høyre i bildet. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Eiendommen i 100-metersbeltet grenser til det idylliske friområdet ved Karistranda på Møvik.

— Av allmennpreventive hensyn må man av og til signalisere at nok er nok, uttaler plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Torsdag skal byutviklingsstyret på nytt ta stilling til hytta etter at de behandlet forrige søknad i mai 2010. — En veldig viktig prinsipiell sak, anfører plan- og bygningssjefen.

- Strakk seg langt

Hytta som står der i dag har et bebygd areal, også kalt fotavtrykk, på 70 kvadratmeter. Et knapt politisk flertall godkjente en økning til 99 kvadratmeter, pluss andreetasjen, på tross av at både fylkesmann og plan- og bygningsetat frarådet det.

I den nye søknaden er det bebygde arealet økt til 129 kvadratmeter, mens bruksarealet er oppgitt til 189 kvadratmeter. I tillegg kommer en lav kjeller som skal sprenges ut.

"En slik bit-for-bit-utvidelse er uheldig i dette området med store friluftsinteresser" mener etaten, som i klartekst råder politikerne til å avslå en enda mer omfangsrik dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen.

De påpeker at kommunen "allerede har strukket seg langt" ved å gi dispensasjon for riving og gjenoppbygging i 2010. De er ikke i tvil om at den allerede godkjente hytta blir mer eksponert mot sjøen enn den gamle.

Vil samle familien

Hytteeier Arild Storm Larsen er til daglig advokat i Kristiansand med eiendoms- og byggesaker som spesialfelt. Han ønsker ikke å kommentere søknaden overfor Fædrelandsvennen.

I begrunnelsen skriver han at etter forrige runde har flere av barna flyttet utenbys, det er kommet til et par barnebarn, og kommende sommer "vil være første året vi ikke har mulighet til å samle hele familien på hytta samtidig". Derfor ønsker han å øke fra tre til fire soverom, samt utvide kjøkken og stue.

I den forrige planprosessen skal hytta ha blitt tegnet om fire ganger, slik at den til sist ikke er ble så funksjonell som ønsket. Den nye løsningen er fortsatt ikke optimal, ifølge hytteeieren:

"Foreliggende tegninger er fortsatt et betydelig kompromiss", skriver Larsen, som hevder eksponeringen mot sjøen er blitt mindre med det nye utkastet.

Tar ikke personlige hensyn

Plan- og bygningsetaten vurderer tvert imot det nye tiltaket som "mer ruvende og mer til skade for nærliggende friområde" enn hytta som allerede er godkjent.

De understreker også at man i dispensasjonssaker ikke har anledning til å vektlegge personlige behov:

— En slik begrunnelse er allmenngyldig, noe hvem som helst kan påberope seg for en endring, forklarer plan- og bygningssjef Venke Moe.

Hytteeiendommen er uregulert og i kommuneplanen avsatt til grøntområde (LNF). Også parkvesenet er sterkt kritisk til søknaden, siden hytta ligger kloss inntil det de kaller en svært viktig badeplass.