KRISTIANSAND: — Han er den beste ordføreren Kristiansand har hatt. Han var uvanlig inkluderende og demokratisk. Han hadde en åpen dør for alle, og han fortjener å bli hedret med en sentral plass i byen. Det vil passe å omdøpe øvre torv nå som rådhuskvartalet bygges om, sier Kleppe.

Bør Øvre Torv få nytt navn? Stem til høyre for artikkelen!

Demokratenes leder sendte lørdag forslaget sitt videre til ordfører Arvid Grundekjøn (H), og oppfordrer ham til å jobbe videre med saken. Ordfører Grundekjøn er ikke udelt begeistret for initiativet.

— Paul Otto Johnsen var en flott ordfører, og jeg kalte ham en velsignelse for vår by i min minnetale. Men sentrale steder i Kvadraturen er det ikke bare å endre navn på. Det må skje etter en grundig prosess. Vi har en egen navnekomité til gatenavn og veier. Inne i Kvadraturen bør bystyret avgjøre navn, sier han.

- Innarbeidet navn

— Øvre Torv er dessuten et innarbeidet navn. Endringer på så sentrale steder må vi vite at kan stå seg i generasjoner framover, sier ordføreren.

Harald Sødal (KrF) leder navnekomiteen. De to andre medlemmene er Rune W. Rasmussen (Frp) og Julie Nilsen (Sp).

— Jeg har ingen kommentar til Paul Otto Johnsens plass. Ordføreren må avgjøre om han vil sende Kleppes forslag videre til oss. Vi skal selvsagt behandle saken. Men jeg vil understreke at tre personer i en komité ikke kan avgjøre en så stor sak. Både kulturstyret, byutviklingsstyret og kanskje bystyret må inn i bildet, sier Sødal.

Navnekomiteen ble i sin tid opprettet for å avlaste bystyret og byutviklingsstyret. Navnedebatter har hatt en tendens til å ta helt av i Kristiansand.

Vanskelig beslutning

— For noen tiår siden avgjorde bystyret navn på alle veier. De debattene ble ofte svært omfattende, sier Sødal.

Han sier navn på veier, gater og steder er vanskelige beslutninger. På den ene siden står viktige prinsipper, på den andre ønskene om å hedre enkeltpersoner.

— Vi hadde for få år siden forslag om at Torvet skulle hete Bjørneboes plass. Det ble ikke noe. Det er ikke uten videre lett å gi slike fellesarealer navn etter konkrete personer. På den andre siden er det viktig at vi minnes og hedrer sentrale personer i byens historie, sier Sødal.

Hvilke andre "plasser" bør Kristiansand få? Si din mening i debatten!