VEGÅRSHEI: — Jeg håper det ikke oppstår noen problemer. Man vet jo aldri med Kongo. Jeg håper at han kan sendes hjem snart og at vi kan holde en verdig begravelse i Vegårshei kirke, sier sogneprest Elin Ann Øvensen til Fædrelandsvennen.

Øvensen, som har vært prest i Vegårshei i fem år, var den som overbrakte dødsbudskapet til Tjostolv Molands familie søndag kveld.

— Det var en fryktelig vanskelig beskjed å gi, sier Øvensen.

- Håpet hele tiden

KOM MED DØDSBUDSKAPET: Sammen med presten i Åmli, som hadde vakt søndag kveld, overbrakte sogneprest Elin Ann Øvensen dødsbudskapet til Tjostolv Molands familie. Foto: Kjartan Bjelland

Hele familien til Tjostolv, mor Mathilde, far Knut og søstrene Kari og Carolina var søndag samlet til et arrangement på Næs jernverksmuseum. Inne på et kontor fikk de beskjeden om Tjostolvs død.Øvensen har hatt daglig kontakt med Mathilde Moland, som er ansatt som kirkeverge på menighetskontoret.

— Familien har hele tiden hatt et håp, selv om det etter hvert har blitt mindre. Jeg beundrer Mathilde som har klart å være på jobb i denne tiden, sier Øvensen.

Fædrelandsvennen var mandag i kontakt med Mathilde Moland. Hun var fremdeles tydelig preget av sønnens bortgang og orket ikke å la seg intervjue.

Flagget for Mette-Marit

Søndag kveld ble det flagget på halv stang utenfor kommunehuset. Mandag var det heist til topps på grunn av kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag.

— Det ble et dilemma på morgenen. Skulle vi la flagget henge på halv stang, eller skulle vi heise det? Vi valgte det siste, men det er veldig rart å se flagget vaie når en har helt andre følelser innabords, sier ordfører Kjetil Torp.

KrF-politikeren har vært ordfører i to år, men jobbet i kommunen i elleve. I likhet med sognepresten har han også hatt tett kontakt med Mathilde Moland i det daglige, ettersom de alle har kontor på kommunehuset i Vegårshei.— Vi har delt kontorbygg og hatt matpause sammen. Det gjør jo at det blir veldig tett, sier ordføreren.

Han opplyser at det foreløpig ikke er avholdt noen minnestund eller åpen kirke i forbindelse med dødsfallet.

— Jeg har forstått det slik at familien ønsker en åpen begravelse når den tid kommer, sier Torp.

Kriseteam i beredskap

TRIST: Lars Bakken (t.v) og Tore Hanssen føler med familien til Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselet i Kongo søndag kveld. Foto: Erlend Olsbu

Ordføreren opplyser at kommunens kriseteam står til disposisjon.— Kriseteamet står til disposisjon i den grad familien ønsker det. Vi ser jo at de har mange mennesker rundt seg som bryr seg om dem, sier ordføreren.

Et steinkast unna kommunehuset ligger Stuten kafé, et sentralt møtested i bygda med knappe 2000 innbyggere. Vegårsheiingene Tore Hanssen og Lars Bakken føler med familien.

— Det er fryktelig trist. Mer er det ikke å si, sier Lars Bakken.

Sympati

Flere andre gjester uttrykker sin sympati, men er ellers ordknappe.

— Det er vanskelig nok for foreldrene som det er, sier en mann som ikke ønsker navnet i avisen.

De fleste Fædrelandsvennen snakket med er også tilbakeholdne med å felle noen dom over norske myndigheters innsats. Søndag kveld fikk utenriksdepartementet knallhard kritikk fra Moland-familien for at de ikke klarte å hente ut sønnen før det var for sent.

— Vi vet ikke noe om hva myndighetene har gjort. Da blir det feil å uttale seg om det, sier en mann.