ARENDAL: — Jeg sitter med en ekkel følelse om at det hele bare er en proformaprosess, og at alle avgjørelser allerede er tatt, sier stortingspolitiker Svein Harberg (H) fra Aust-Agder. Han er en av åtte Høyre-representanter på Stortinget som har skrevet brev til justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Peter S. Gitmark fra Kristiansand er også blant dem som mener at kommuner og fagmiljøene ved de ulike 110-sentralene er hørt.

Forsvinner i Arendal

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har foreslått å kutte dagens 20 alarmsentraler for å styrke de som blir igjen. Dette skjer etter at terroren som rammet Norge 22. juli 2011 viste svakheter i beredskapen. Derfor ønsker de å halvere tallet på sentraler.

Får DSB det som de har foreslått, skal nødanrop til 110 fra innbyggere i Agder heretter håndteres fra Stavanger. I dag er det en 110-sentral med 14 ansatte i Arendal, som etter planen skulle flyttet inn i ny brannstasjon om et halvt år.

Politikere i Aust-Agder har reagert kraftig på saken fordi de mener den ikke er godt nok utredet.

Støtte fra vest

Nå får de støtte fra både Kristiansand kommune, brannvesenet i Kristiansand og Høyre-politiker fra Kristiansand Peter S. Gitmark.

— Det har kommet sterke reaksjoner på manglende involvering og lite informasjon om de foreslåtte endringene fra mange kommuner og fylkeskommuner, i tillegg til representanter fra brann- og redningsetaten, skriver Gitmark, Harberg og de andre Høyre-politikerne i brevet til Grete Faremo.

— Det er kommunene som har ansvar for beredskapen. Det er klart de må høres, sier Svein Harberg. Han mener lokalkunnskap er et viktig moment, og at det hadde vært naturlig om grensene fulgte helseregionene.

— Vi er ikke imot at det gjøres endringer, men synes det er underlig at de det gjelder ikke er tatt med på råd før det ligger et så drastisk forslag, sier Harberg. Høringsfristen gikk ut 14. februar, og saken skal nå behandles videre i DSB. De har varslet høyt tempo før beslutning.

Bekymret

Telemark står også i fare for å miste sin sentral. Det er bare et år siden brannsjef Svend Svendsen i Arendal, som er ansvarlig for 110-sentralen, forsøkte å slå sammen de to sentralene, uten å lykkes. Nå kan begge forsvinne.

— Det er bekymringsfullt, har Svendsen sagt til NRK, og får støtte fra vest.

VIL BEHOLDE: Brannsjef i Kristiansand, Jan Røilid, mener det bør være en felles nødsentral for Agder og Telemark. Foto: Tore-André Baardsen

— Felles nødalarmering for Agder og Telemark vil være en del av bidraget som forsterker samarbeidet disse fylkene mellom ut fra erkjennelsen om sammenfallende risiko, mener brannsjef i Kristiansand Jan Røilid. Brannvesenet og kommunen tar ikke stilling til hvor sentralen skal ligge, men mener det bør være en felles sentral for Agder og Telemark.

— DSB oppfordres om å vurdere etablering av en felles nødalarmeringssentral brann for Agder og Telemark, skriver både kommunen og brannvesenet i Kristiansand i sitt høringssvar.