TØNSBERG: — Ved gravferd er jeg skeptisk til å bidra ut over det som foregår i vigslede rom. I alle fall så lenge vi ikke vet noe om de administrative og økonomiske konsekvensene for kirken, sier Karen Junker, som er en av delegatene på Kirkemøtet fra Agder og Telemark bispedømmeråd.

Hun mener det kan bli ressurskrevende å være til stede ved selve askespredningen, som gjerne skjer på øde steder til fjells eller til havs.

— Åpner vi for en slik deltakelse, kan pågangen fort bli større enn hva vi har sett for oss. Derfor bør vi vite hva vi gir oss ut på og få en viss avklaring på hva det vil kreve av ressurser.

Ikke mot kristen tro

Bakgrunnen for at Kirkemøtet tar opp saken, er endringer Stortinget har gjort i gravferdsloven. Blant annet er paragrafen om at det ikke kan kreves kirkelig medvirkning ved askespredning, tatt ut. Selv om Junker er skeptisk, stiller hun seg ikke avvisende til at kirken medvirker for å imøtekomme pårørendes behov.— Det er foreslått å utarbeide en enkel liturgi og veiledning i forbindelse med askespredning. For meg er det viktig at praksis blir lik for hele landet, slik at ikke folk ett sted opplever å få nei mens de et annet sted får ja, sier Junker,

Hun mener askespredning ikke representerer noe teologisk problem. Bispemøtet har da heller ikke funnet læremessig grunnlag for å avvise kirkelig medvirkning ved askespredning. Deltakelse strider ikke mot kristen tro. Junker anser denne delen av gravferden mer som en pedagogisk utfordring.

— Askespredning er noe fremmed og ukjent for de fleste av oss. Det gjelder også for ansatte i kirken. Derfor er det viktig at vi ikke får et vedtak om tvang til å delta, men at kirkelig ansatte kan reservere seg.

En grav å gå til?

Samtidig presiserer hun at askespredning kan skape sjelesørgeriske problemer for pårørende.

— For de fleste er det viktig å ha en grav å gå til, et sted for bearbeidelse av sorg og for å komme gjennom sorgen, sier Junker, som er utdannet teolog og utdanningsdirektør i Aust-Agder.

Øivind Benestad, også han delegat for Agder og Telemark bispedømmeråd, forsøkte sent mandag kveld å stoppe den videre behandlingen av saken under årets kirkemøte. Han foreslo at kirken ikke skal medvirke ved askespredning. En prøvevotering viste at 34 støttet hans forslag, 80 var imot.