KRISTIANSAND: Kun fredag og lørdag får de servere til klokka 23. Fra søndag til torsdag krever kommunen at matoasen stenger klokka 22, i motsetning til andre uterestauranter.

— Årsaken er at det er flere boliger i denne delen av Markens, og de som bor der har vært veldig opptatt av nattero, opplyser avdelingsleder Per Kjelsaas fra ingeniørvesenet.

Det er de som saksbehandler gågateutvidelsen i kvartalet mellom Dronningens gate og Kongens gate. Om kort tid effektueres den som en ettårig prøveordning.

- Ingen bråkete plass

I løpet av juni planlegger så de fire spisestedene Geheb Conditori, Frk. Larsen, Mother India og Food Asylum å plassere ut 150 stoler og tilhørende bord midt i gata. De søkte om å skjenke alle dager til klokka 23.

— Vi ser ikke for oss dette som en bråkete plass. Det bør være samme rammebetingelser for alle, rett oppi gågata skjenker de til 23.00. Siden det er en prøveordning går vi med på dette, men vil ikke si fra oss muligheten til å utvide skjenketiden hvis alt går bra i år, uttaler Frk. Larsen-eier Åkki Lidi til Fædrelandsvennen.

Også Food Asylum-eier Narve Ellefsen reagerer på at et utested som Patrick's i nabokvartalet favoriseres på skjenketidene:

"Men dersom det er det som skal til for å få på plass en prøveperiode nå i sommer så er dette en midlertidig løsning vi kan leve med." skriver han i en e-post til saksbehandler Kjelsaas.

Restauranteierne ønsker å lage en matoase som man ellers finner i sydlige strøk, et spisetorv delt i fire parseller. I tråd med skjenkereglene må området gjerdes inne, og for tiden jobber de med hvordan dette skal se ut.

— Vi vil at det skal bli ordentlig og estetisk flott. Det må bli en opplevelse å sitte der, ellers er det ingen vits, sier Lidi.

— Dere forventer at gågata blir permanent fra neste år?

— I utgangspunktet gjør vi det. Nå har jeg holdt på med Frk. Larsen i 15 år, og El Taco før det, og allerede den gang var det planer om gågate her, svarer hun.

- Et kompromiss

Byutviklingsstyret sa i februar ja til en ettårig prøveordning. I forkant hadde Syd-Kvadraturen Vel protestert og hevdet de ble tatt på senga av planene om å utvide gågata med uteservering.

23. mai skal samme utvalg behandle opplegget for matoasen, som har vært på høring i nabolaget.

— Vi forbereder en sak til politikerne, basert på et kompromiss som restaurantene nå har akseptert. Så får vi høste erfaringer fra den første sesongen, understreker saksbehandler Per Kjelsaas.

Etter vedtak i byutviklingsstyret må restaurantene søke om utvidelse av skjenkebevillingen, noe som skal være en ren formalitet. De må også betale en sum for leie av gategrunn til kommunen. Forutsetningen er at fortauene holdes fri for hindringer, og at det blir full tilgjengelighet for rullestoler.

Opparbeidelse av gågata med steinheller og snøtiningsanlegg skal vurderes senere. Dette forutsetter spleiselag mellom kommune og gårdeiere.