KRISTIANSAND: – Jeg er kjempefornøyd. Vi opplevde stor giverglede og engasjement blant bøssebærere. Spesielt gleder jeg meg over en solid vekst i Kristiansand, sier fylkesaksjonskoordinator Ragna Marie Henden for tv-aksjon i Vest-Agder.

I fjor kom det inn 1,37 millioner kroner i bøssene i Kristiansand. I år kom 800 bøssebærere tilbake med 1,73 millioner fra bydelene. I disse tallene er penger gitt fra næringsliv og lag og foreninger holdt utenom. I alle bydelene med unntak av Grim, ble det gitt mer i bøssene enn i fjor. På Grim manglet det imidlertid bøssebærere, noe det også var manko for i Randesund.

Ved 13-tiden søndag gikk aksjonskomiteen i Kristiansand ut i blant annet fvn.no og etterlyste flere bøssebærere til sentrum. Oppfordringen hjalp, og da bøssebærerne møtte opp møtte opp i Domkirkens menighetshus, kunne flere sendes til andre bydeler.

Mange unge

Fylkeskoordinator for TV-askjonen i Vest-Agder Ragna Marie Henden gleder seg over stor giverglede til årets tv-aksjon. Foto: Tore André Baardsen

– Nytt av året var at mange barnefamilier og studenter meldte seg som bøssebærere. Det lover godt for rekrutteringen til senere innsamlinger, sier Ragna Marie Henden.I Kristiansand brukte 13 bankansatte i DNB søndag ettermiddag og kveld til å ta imot og telle pengene i alle bøssene.

– Det er mange bøsser å holde styr på, så det er en fordel at vi har opparbeidet rutiner for dette gjennom flere år, sier Nancy Meum i banken.

I Vennesla var de to sjuendeklassingene Mads Høyåsen og Morten Honnemyr som var først til å levere inn bøssene sine i Plussbank.

– Folk er greie der vi bor, og vi har over 2000 kroner i bøssene, kunne de to stolt fortelle.

Budskapet viktig

I tillegg til alle pengene til en god sak, trekker Ragna Marie Henden fram viktigheten av å fokusere på demens.

– Jeg har i alle fall lært mye, og tror årets tv-aksjon kan bidra til at det er lettere å snakke om sykdommen både for de som rammes direkte og deres nærmeste, sier hun.

Siden 1974

NRKs tv-aksjon har vært gjennomført siden 1974. Da Amnesty International Norge i fjor ble tilgodesett med midlene, kom det inn 198,7 millioner kroner. Dersom de innsamlede midlene justeres for kronekursen, var det i 1979 det kom inn mest penger. De 74,1 millioner kronene til Flykningehjelpen tilsvarer i 2008-kroner 252 millioner kroner.