SØGNE: — I prinsippet vil jeg si at det er uheldig at rådmannen er leder av byggekomiteen. Med alt det andre han skal gjøre, så er det en utfordring, sier Arild Berge (V) etter formannskapsmøtet onsdag, hvor rådmann Kim Høyer Holum har orientert om kostnadssprekken til det nye rådhuset.

Fædrelandsvennen kunne lørdag fortelle at sluttregningen for det renoverte rådhuset i Søgne overskrider den opprinnelige kontrakten på 44 millioner kroner med 19 millioner.

BLE INFORMERT: Fungerende ordfører Helge Andresen (H) og de andre politikerne i formannskapet ble onsdag informert av rådmann Kim Høyer Holum om kostnadssprekken til det nye rådhuset. Foto: Henrik Ihme

— Det er ingen politikere i byggekomiteen. Er dere tilsidesatt i dette prosjektet?- Kommunestyret har bestemt at det skal være slik, sier Berge.

— Men dere har gitt fra dere styringen?

— Jeg mener at vi kunne ha vært sterkere involvert i dette, og vi føler oss langt unna det som foregår, nå som det har blitt så problematisk.

Rådmann Kim Høyer Holum ønsker ikke å kommentere utspillet til Arild Berge overfor Fædrelandsvennen.

Millionsummer

Til nå er 51 millioner kroner uten mva fakturert kommunen, som inkluderer fem millioner kroner for ny fasade som politikerne selv ønsket og bevilget penger til.Men 14 millioner kroner inkludert mva gjenstår på fakturaen.

— Vi har bevilget en ramme, og den har ikke kommunen holdt seg innenfor. Samtidig må rådmannen nå få ro til forhandlingene, og vi kan ikke konkludere før denne saken er avgjort med Veidekke, sier Arild Berge.

Ga nye tall

Rådmann Kim Høyer Holum var konkret under orienteringen på hvilke summer det nå forhandles om.

— Vi forhandler ikke om 19 millioner, men Veidekke mener at de skal ha en del dekket. Det er en uenighet rundt et krav på sju millioner kroner fra dem, i tillegg til at de vil ha dekket et krav de har til forsinkelsene i prosjektet. Samtidig er vi uenige om dagbøtene, som lyder på fem millioner kroner, sier Holum.

— Det er vanskelig å si hva overskridelsene blir til slutt, men vi er nå i en dialog om dette med Veidekke for å finne en løsning. Hvis vi ikke blir enige, så kan dette havne i retten, og det er store beløp det er snakk om. Samtidig har Veidekke andre problemer, og det vil ikke bli enkle samtaler med dem, sier Holum, med tanke på at Veidekke tirsdag opplyste om at de må si opp 57 ansatte i Vest- og Aust-Agder.

Vil ikke kritisere

Fungerende ordfører Helge Andresen krevde redegjørelsen da han fikk høre om summene.

— Jeg synes det var en grei og klar redegjørelse. Det er betydelige summer for kommunen, sier han.

— Er dere politikere satt til side i denne saken?

— Jeg vil ikke kritisere byggekomiteen. Men generelt vil jeg si at i store prosjekter, så er det bedre med en bredere proporsjonalitet i komiteen, som må bedrive juss, økonomi og teknikk.

— Men jeg vil ikke fordele skyld, sier han.