Festival- og båtferie: Ingunn Lilleby (t.v.) fra Strømmen og Liv Johansen fra Rælingen nyter skjærgården på dagen, og Odderøya Live på kvelden. - Flott å bruke badebåten. Vi fant flotte utsiktspunkt og fine badeplasser på Randøya. Og vaflene anbefales, sier damene. Foto: Tomm W. Christiansen
Biller i paradis: Disse svære gullbassene koser seg også i sola - på hundekjeks på Randøya. Foto: Tomm W. Christiansen
Ferierer i vannet: Disse jentene er hyttenaboer, og bader så mye som mulig. F.v.: Hanna Oanæs Hassel (8) og Lilli Raa (6). Foto: Tomm W. Christiansen
Is er populært: Isdisken på Randøya kafé blir hyppig besøkt. Her er Ingrid Elisabeth (8) og Vilde Johanne Poulsen (5) med dagens fangst. Foto: Tomm W. Christiansen
Veivisere til prinsen: Kafévert Anne Ma Torridal og datteren Juni Margrethe på Dvergsøya må ofte svare turister på hvor de finner kronprinsparets sommerbolig. Foto: Tomm W. Christiansen
Sydhavsstemning: Jada, dette er Kristiansands skjærgård. Robåter på sydhavsgrønt vann langs langgrunne sandstrender på Bragdøya. Foto: Tomm W. Christiansen
Badebåt med mannskap: Båtvert Lars L. Hansen (t.v.) og kaptein Magnus Rødberg utgjør mannskapet på M/S Blindleia. Foto: Tomm W. Christiansen
Padler: Randøya byr på mange aktiviteter, og padling i kajakk er en av dem. Bakerst er Rachel Marie Dean (11), Sara Louise Dean (8) i midten og Vera Erlandsen (8) forrest. Foto: Tomm W. Christiansen

KRISTIANSAND: — Oi, åtte passasjerer! Dette blir en bra tur, konstaterer kaptein Magnus Rødberg idet han legger fra kai 6. Utbruddet vitner om at det ikke pleier å være trangt om plassen på M/S Blindleia som gir tilgang til tre flotte øyer i Kristiansands skjærgård.

— Vi låner et hus på Flekkerøy, og har ikke tilgang på båt. Men vi må jo ut på sjøen. Dette er et alle tiders tilbud for oss, forteller Thomas Schibbye fra Oslo som ferierer med kona Sigrid og sønnen Noah (2).

Mange tror kanskje det var optimistisk å pakke badetøyet torsdag, men det var det ikke. Randøya, Dvergsøya og Bragdøya fremsto som rene sommerparadiset.

— Når man ferierer i Norge, må man ta været som det kommer. Det er hyggelig med båttur uansett, mener familien.

RANDØYA: Uforstyrret

Båtvert Lars L. Hansen disker opp med forfriskninger og forteller om holmer, hus og sjøbuer underveis. Det gamle forsvarsområdet Randøya er første stopp. Her finnes flotte turområder med botanisk mangfold, de mest idylliske svaberg og sandstrender. Her kan man lett ha en holme eller hel bukt for seg selv.

Midt i blinken. Noa Erlandsen (6) kan ikke tenke seg bedre sted å være enn Randøya. Foto: Tomm W. Christiansen

En familie bader i Den blå lagune, en vindstille bukt med glitrende knallblått vann og sandbunn.

— Det er iskaldt med en gang, men nå er det deilig. Det er rart at alle rømmer til Syden når det er idyllisk her. Vi har nesten ikke sett et menneske i løpet av uka vi ferierer her. Det er helt tomt, forteller Margrethe Hanssen.

Hun tipper badetemperaturen ligger på 17 grader.

Margaret Gunvaldsen og to venninner er ukas kaféverter på Randøya kafé. De selger vafler, is, brus og kaffe. Tidligere i uka satt de utenfor kafeen i sovepose for å holde varmen, men nå veksler de mellom vaffelsteking og steking av seg selv i fluktstolen. Vi kjøper vafler og drikke til lunsj.

— 90 kroner, takk. Det er storhandel til denne lille bua å være, sier Gunvaldsen.

Det går cirka ti liter vaffelrøre i uka.

— Det har ikke vært veldig mange kunder, så vi har god tid til å lese bøker. Men issalget går unna, uansett vær, forteller Gunvaldsen.

Deilig sommerjobb: Kafeene på Randøya og Dvergsøya drives av Midt-Agder friluftsråd på dugnadsbasis. Verten på Randøya kafé, Margaret Gunvaldsen, byr på vafler og is. Foto: Tomm W. Christiansen

DVERGSØYA: Kongelig

Etter noen timer med bading, skogsturer, grilling og solslikking samles en liten flokk på brygga. Dvergsøya venter. Her har kronprinsparet sommerbolig, og nysgjerrige passasjerer glaner spent idet båten glir forbi. Er det noen hjemme? Nei, det ser dessverre tomt ut.

— Nesten alle spør om kronprinsparet er på øya. Vi tegner og viser hvor de holder til. Kronprinsen var innom og kjøpte kaffe i forrige uke. Det var stas, forteller kafévert Anne Ma Torridal på Royal Cafe.

Navnet gir en pekepinn på hvem naboene er...

På Dvergsøya er det ganske folksomt på sandstranda ved brygga. Også her er det mange bade- og turmuligheter.

BRAGDØYA: Langgrunt

Siste stopp på rundturen er Bragdøya. Ved brygga ligger Kystkultursenteret og langgrunne sandstrender. Her går fotografen engasjert til verks for å dokumentere idyllen. Kafeen på Bragdøya er bare åpen på søndager. På denne øya er det småbåtutleie. Man kan sette opp telt på øyene.

Nedleggingstruet

Badebåten har få passasjerer. Reiselivsdirektøren medgir at tilbudet ikke er godt nok kjent.

— Vi har ikke gjort noen opptelling så langt i sommer, men antall passasjerer er for lavt. Vi ønsker mer fart på tilbudet og må gjøre det mer kjent, sier reiselivsdirektør Jahn Olav Marum i Visit Kristiansand AS.

Ifølge kaptein Magnus Rødberg er flere avganger kansellert, fordi det ikke har vært noen passasjerer. Av og til har han kjørt én og to personer. Men når sola glimter til og vinden avtar, kommer det noen solhungrige turister og sørlendinger. Båten har plass til 48 passasjerer.

— Båtturen anbefales også når det ikke er fint vær. Det er flott å bruke en dag i skjærgården selv om man ikke kan sole seg, sier Marum.

Badebåten er et kommunalt tilbud. Kristiansand kommune har bevilget 270.000 kroner, slik at Visit Kristiansand kan stå for driften. Kommunen har bevilget penger over flere år.

— Vi må skaffe resten av inntektene selv, og det koster en del å drive båten med tre avganger daglig sju dager i uka, sier Marum.

Kaptein søker passasjerer: Magnus Rødberg fra Lindesnes frakter folk ut til skjærgården, men ville helst sett at flere benytter seg av tilbudet. Foto: Tomm W. Christiansen