– Rettssaken er ikke berammet, men den vil bli behandlet av Høyesterett en gang etter nyttår, sier bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger til Fædrelandsvennen.

Lundevall-Unger representerte Lene Sands familie da saken gikk for retten i Berlin i september.

39-åringen som knivstakk og drepte Mandal-kvinnen ble da dømt til sju års fengsel. Mannen som hjalp til med å skjule spor ble dømt til ni måneders fengsel.

Godtok straffen

Hovedmannen fikk mildere straff enn det Lundevall-Unger ba om, men bistandsadvokaten valgte likevel å godta straffen på sju års fengsel.

– Jeg har kun anket dommen mot medhjelperen, ettersom jeg mener straffen han fikk var for lav, sier Lundevall-Unger.

Ifølge bistandsadvokaten vil Høyesterett behandle saken mot de to domfelte mennene i en og samme rettssak.

36 år gamle Lene Sand fra Mandal ble drept med sju knivstikk natt til 3. juni 2015 i et kunstgalleri i bydelen Wedding i Berlin. Drapsmannen gjemte avdøde i galleriet i noen dager, før hun ble lagt i en koffert og dumpet i elven Spree.

Medhjelperen (t.v.) ble døm til ni måneders fengsel og hovedmannen (t.h.) fikk sju års fengsel og to års tvangsinnleggelse. Begge har anket dommen de fikk. Foto: Jan T. Espedal

Dømt til tvangsinnleggelse

Den chilenske gjerningsmannen reiste deretter fra landet, men ble senere pågrepet og utlevert til Tyskland. 39-åringen, som skal ha hatt et forhold til Sand, har forklart at han drepte kvinnen etter en krangel.

39-åringen ble i tillegg til sju års fengsel dømt til to års tvangsinnleggelse på en institusjon. Grunnen til dette var mannens rusproblemer.

– Forsvareren hans har bedt om at tvangsinnleggelsen blir opphevet, slik at han kun må sone fengselsstraffen, sier Lundevall-Unger.

Fædrelandsvennen og andre medier har tidligere skrevet om at familien til Lene Sand fikk anledning til å følge rettssaken takket være økonomisk bistand fra private bidragsytere. Lundevall-Unger er kritisk til manglende bistand fra det offentlige.

Vil endre regelverket

Advokaten opplyser at han nå har startet et samarbeid med Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen som ble drept i London i 2008.

Magnussen har også vært kritisk til oppfølgingen fra norske myndigheter.

– Jeg mener at regelverket må endres. Det er fri rettshjelp for norske statsborgere, men reglene er uklare hvis det skjer et drap i utlandet. Fylkesmannen gjør da en skjønnsmessig vurdering av om etterlatte skal få bistand, noe som hindrer en likebehandling, sier Lundevall-Unger.