MANDAL: Fylkesmannen skriver i sitt vedtak at det er vanskelig å forstå både den medisinskfaglige vurderingen – og den øvrige begrunnelsen – for å sende søknaden.

Det er avisen Lindesnes som omtaler saken.

Det var i februar at Grytten skrev et brev til Kristiansand tingrett med et ønske om å få utsatt rettssaken til etter Mandal videregående skoles eksamenstid.

– I en rettssak som dette vet man hvordan pressen vil utbrodere hendelsesforløpet og nye tilgjengelige detaljer vil komme fram. Dette vil påvirke mange betydelig, skrev kommuneoverlegen i sitt brev til tingretten.

Foreldrene klaget

Tingretten tok ikke Gryttens ønske til følge, men i etterkant klaget foreldrene til avdøde Joakim Ophaug Røksland på kommunelegen. De mente han tok mer hensyn til elevene enn til pårørende.

Saken fortsetter under bildet

En 20-åring ble nylig dømt i Agder lagmannsrett til 17 års forvaring etter at han tok livet av sin skolekamerat Joakim Ophaug Røksland. Straffen er ett år kortere enn i tingretten. Foto: Reidar Kollstad

I tillegg orienterte han ikke familien om brevet.

Ifølge avisa Lindesnes mener fylkesmannen Grytten ikke har brutt helselovgivningen, men at dette er i ytterkanten av en kommuneleges oppgave.

– Urettferdig behandlet

Grytten sier til avisa at han føler seg urettferdig behandlet. Han viser til at det var skolen som tok kontakt og var bekymret for avgangselevenes eksamen.

Han fikk dessuten støtte fra kommunalsjefen for helse og sosial i kommunen om å sende søknaden til tingretten.

Samtidig sier han at han ønsker saken død og at han har beklaget sitt brev overfor foreldrene til drapsofferet.

Til Fædrelandsvennen sier derimot mor til Joakim, Ingunn Ophaug Røksland, at de aldri fikk en slik beklagelse.

– En beklagelse nå har ingen hensikt, til det har saken gått for langt, sier hun.

Hun beskriver kommuneoverlegens handlemåte som en stor merbelastning for familen.

Ble dømt

Vedkommende som stod bak drapet ble nylig dømt til 17 års forvaring av Agder lagmannsrett.