KRISTIANSAND: – Det riktige ville vært å avslutte avhøret inntil det var en forsvarer han kunne konferert med. Deretter kunne avhøret fortsette. Det er min oppfatning av hvordan situasjonen burde vært håndtert, sier advokat Svein Kjetil Stallemo til Fædrelandsvennen sent onsdag kveld.

Uten forsvarer til stede erkjente 15-åringen tirsdag å ha drept Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14).

Gutten ble tirsdag ettermiddag innkalt til politiet for å avgi en forklaring som vitne. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, møtte 15-åringen sammen med sin mor.

– Kan få rettslige konsekvenser

– I avhøret fikk han opplyst at han var siktet for drapene. Deretter avga han en forklaring der han erkjente de faktiske forholdene, sier advokat Stallemo.

– Mener du avhøret av gutten ikke kan brukes, som enkelte antyder?

– Det at han er i den alderen og avhøret har fortsatt, kan få rettslige konsekvenser. Men noen rettslig analyse av det har jeg ikke tenkt å gi gjennom media, heller i mer ryddige former overfor politiet, svarer Stallemo.

Han understreker at det har betydning at politiet har opplyst 15-åringen om at han har rett på advokat. Likevel mener forsvareren det er «vesentlig forskjell» på om det sitter en gjengangerkriminell eller en unggutt på motsatt side av bordet.

– Har forpurret en viktig sak

Politiets handlemåte høster kritikk fra flere hold.

– Nå blir spørsmålet om dette avhøret kan brukes. Jeg kan se for meg at siktede blir satt under betydelig press for å gjenta erkjennelsen under lovlige former og med forsvarer til stede. Politiet har forpurret en viktig sak, sier advokat Marius Oscar Dietrichson, som er leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Dietrichson i Advokatforeningen mener det er svært kritikkverdig.

– Fra det øyeblikket det sto klart for politiet at de ville sikte ham for drapene, burde de ha avbrutt avhøret og kalt inn en forsvarer, sier han.

Marius Oscar Dietrichson, som er leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen Foto: NTB Scanpix

– Har overholdt reglene

Overfor Aftenposten ønsket Agder-politiet onsdag kveld ikke å gå inn på hva som skjedde da 15-åringen skiftet status fra mistenkt til siktet.

Men torsdag formiddag sendte de ut en pressemelding med følgende uttalelse:

- Vi har overholdt straffeprosesslovens regler. Siktede ønsket selv å forklare seg om hva som var skjedd. Vi foretok vurderinger om det var forsvarlig å avhøre ham på måten han fremstod overfor politiet, og gutten og verge var kjent med at han ikke hadde plikt til å forklare seg og at han hadde rett på forsvarer, sier sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, i en pressemelding.

- Politiet redegjorde for omstendighetene rundt avhøret med siktede i rettsmøtet i går. Der ble det også redegjort rundt statusskifte fra vitne til siktede, uten at det kom noen anmerkninger fra forsvarer, understreker Kaddeberg Skaar i pressemeldingen.

Avhøret over da forsvareren kom

Ved 21-tiden tirsdag tok saken en slik vending at 15-åringen ble informert om at politiet mente det var han som sto bak drapene. Han ble samtidig informert om sine rettigheter som siktet. Advokat Stallemo ble kontaktet og spurt om han kunne være 15-åringens forsvarer. Da Stallemo ankom politihuset, var avhøret over.

Tidligere onsdag forklarte kriminalsjef Terje K. Skaar overfor Fædrelandsvennen at det ble gjennomført etterforskningsskritt mot 15-åringen samtidig som han ble avhørt som vitne. Etter tilståelsen ga 15-åringen en detaljert forklaring til politiet.

Lagt inn på psykiatrisk etter avhør

Dietrichson peker på at siktede er særlig sårbar. Etter avhøret ble han lagt inn på en psykiatrisk institusjon.

– Da er han ikke selv i stand til å ta stilling til om han vil gi avkall på sin rett til forsvarer. Staten har en forpliktelse til å gi ham en forsvarer som han kan rådføre seg med. Han er bare en guttunge på 15 med mentale problemer. Da kan han ikke behandles som en ressurssterk voksen, sier han.

Dietrichson peker på at slik det er nå, kjenner vi ikke til omstendighetene som tilståelsen ble avgitt under.

– Det eneste vi vet er at en 15-åring med mentale problemer har vært innelåst på et avhørsrom med trente avhørere og tilstått en forferdelig forbrytelse, sier han.

Det er ikke til å tro, hverken av hensyn til allmennheten eller av hensyn til de pårørende, at man ikke greier å følge elementære sakbehandlingsregler.

Blomsterhav utenfor Wilds Minne skole til minne om de to drapsofrene. Foto: Reidar Kollstad

– Ikke til å tro

Dietrichson stiller spørsmål ved hvorvidt avhøret er lovlig.

– Det er ikke til å tro, hverken av hensyn til allmennheten eller av hensyn til de pårørende, at man ikke greier å følge elementære sakbehandlingsregler, sier Dietrichson.

Aftenposten har bedt Agder-politiet om å svare på kritikken fra Dietrichson. Det ønsket de onsdag kveld ikke å gjøre. Derimot sier kriminalsjef Terje K. Skaar, via sin kommunikasjonsavdeling, at de har registrert at den siktedes forsvarer vil rette en eventuell kritikk direkte til politiet.

– Vi vil gi en tilbakemelding til forsvarer hvis det kommer noe derfra, sier Skaar.