KRISTIANSAND: – Jeg så ham i går på skolen. Dette er helt uvirkelig, sier Christoffer Røstad (14), skolekamerat av den drepte Jakob Abdullahi Hassan (14) Fiskå skole.

Ungdomsskoleeleven kom tirsdag kveld til politisperringen foran Wilds Minne skole på Lund. Her hadde en rekke venner til begge de drepte møtt opp.

Christoffer Røstad (14) var skolekamerat med Jakob Abdullahi Hassan. Foto: Jacob Johannes Buchard

På en mur et steinkast fra der politiet drev tekniske undersøkelser, var det satt opp et lite hav av lys, blomster og siste hilsener.

Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept med kniv inne i skolegården mandag rundt klokken 16.00. Ingen er tatt for drapene.

Spilte fotball

– Vi spilte fotball sammen på IK Våg da vi var mindre, men de siste årene har ikke Jakob vært med, sier Christoffer Røstad.

Mange hadde tent lys og lagt ned blomster utenfor politisperringene ved 22-tiden tirsdag kveld. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Han sier Jakob hadde noen utfordringer i livet, som de rundt ham merket.

– Men det har gått bedre med ham i det siste, sier 14-åringen.

– Stor rettferdighetssans

Lars Einar Aas kjente tobarnsmoren Tone Ilebekk og møtte henne ofte når begge gikk tur med hundene sine. Da 48-åringen ble drept var hun nettopp ute for å lufte hunden sin.

– Hun var et menneske med stor rettferdighetssans, og hvis det er slik at hun har grepet inn for å hindre at noen andre ble skadet, ville det vært veldig likt henne, sier Aas til Fædrelandsvennen.

Margaret Løken kom til minnestedet tirsdag kveld for å minnes kvinnen hun kjente.

Margaret Løken kjente den drepte Tone Ilebekk og familien hennes. Foto: Jacob Johannes Buchard

– Dette er fryktelig, og det er vanskelig å beskrive med ord hvor snill hun var, sier Løken om 48-åringen som arbeidet i Lund barnehage.

Kondolanser på nett

En rekke venner av Jakob har tirsdag også lagt ut kondolanser på Facebook:

«Kommer til å savne deg. kondolerer», skriver en venn.

«Du er virkelig en super person!! Dette er så ekstremt urettferdig, du fortjente så mye bedre», skriver en annen.

Stort kriseapparat i sving

Fædrelandsvennen møtte også oppvekstdirektør Arild Rekve ved minnestedet. Da Kristiansand kommune fikk vite om identiteten til den drepte 14-åringen noe etter midnatt tirsdag, ble det satt igang en stort kriseapparat. Flere skoler er rammet, ettersom Jakob hadde flere søsken.

Oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand. Foto: Jacob Johannes Buchard

– Det har vært veldig hektisk, og vi har stilt opp fra morgenen av med hjelp til barnehager og skoler som har vært berørt, sier Rekve.