KRISTIANSAND: — Under arrangementet regner vi med å ta imot omkring 100 skuter med totalt 3-4000 mannskaper. Det vil også være omkring 30 nasjoner representert. De fleste europeiske land med kyststripe vil være til stede, i tillegg kommer det skuter fra både Asia og Sør- og Nord-Amerika, opplyser prosjektleder Bjarne Ugland til fvn.no.

Generalsponsor

Mandag ble det klart at Mediehuset Fædrelandvennen vil være generalsponsor for Tall Ships' Races' arrangement som har en prislapp på omkring 20 millioner kroner.

— Vi opplever at dette arrangementet er i tråd med Fædrelandsvennens målsetning om å bevege Sørlandet. Vi var derfor svært opptatt av å ta en posisjon i denne begivenheten, sier mediehusets markedsdirektør Anita S. Dietrichson.

Så langt har næringslivet på Sørlandet bidratt med åtte millioner til arrangementet. Tidligere er det blitt anslått at Kristiansand kommune skal bidra med omkring 60 prosent av totaltsummen.

Fyller hele havna The Tall Ships' Races er en internasjonal langdistanse-kappseiling for store seilskip med utgangshavn i Antwerpen i Belgia. Skutene vil i 2010 seile til Aalborg i Danmark, videre til Kristiansand og ende opp i Hartlepool i England.

For å få plass til alle skutene i Kristiansand har havneledelsen sagt seg villig til å avse samtlige kaier i Østre og Vestre havn under arrangementet. Det vurderes også om man skal leie lektere for å få plass til alle skutene i havnene.

— Samarbeidet med næringslivet har vært utmerket i denne forbindelse, og det er prisverdig at aktørene i Kristiansand havn er villig til å ofre kaiplass og penger for å gjøre arrangementet mulig, mener Ugland.

Trenger frivillige

For å gjennomføre Tall Ships' Races trenger prosjektledelsen nærmere 1000 frivillige arbeidere. Det er også ønskelig med språkkyndige mennesker som kan sørge for at kommunikasjonen med de mange deltakerne går smertefritt. Prosjektledelsen er også opptatt av å gjøre Tall Ships' Races til et landsdelsarrangement.

— Til tross for at Kristiansand blir i sentrum, ønsker vi å spre dette ut over landsdelen, og vil invitere alle kommuner på Agder til å delta, sier Ugland.

Ungdom og kultur

Noe av det hyggeligste med arrangementet mener Ugland er at barn og ungdom kommer i fokus.

— Store deler av mannskapet på skutene vil være unge mennesker i alderen 15 - 25 år. I tillegg har kystkulturen alltid hatt en sterk posisjon i vår landsdel. Det er derfor hyggelig at arrangementet kommer nettopp hit, mener Ugland.

I tillegg til å presentere 100 seilskuter legger også prosjektledelsen opp til å ha to konsertscener. Her vil landsdelens kulturinstitusjoner få boltre seg.

— Det blir et stort kulturprogram hvor vi skal få vist hva Agder har å by på av kultur, sier Ugland.