SANDNES: Ekteparet Harriet og Per J. Todnem var 46 og 50 år gamle den gang. Vognen hadde de stående fast på Rosfjord camping. Det var samme campingplass der en 33 år gammel kvinne fra Sandnes omkom natt til søndag etter at campingvognen hun sov i, ble truffet av en bil som skar av veien i høy fart.

Les også:

Ulykkessjåføren brakk ryggen

Vil ha regler for campingvogner ved veier

Tobarnsmor omkom

Det er Stavanger Aftenblad som har intervjuet ekteparet 22 år etter.

Fredag 20. juni 1986 tok ekteparet Todnem bilen fra gården på Malmheim for å nyte en sommerhelg innerst i Rosfjorden. Denne fredagen sto solen høyt på en nesten skyfri himmel, og luften hadde behagelige 17 grader.

Smellet

– Vi la oss litt tidlig, fordi vi ventet besøk av noen venner som skulle komme ned på lørdagen, forteller Per J. Todnem.

Ved tretiden natt til lørdag 21. juni var de langt inne i søvnen. Roen skulle snart bli brutt. Harriet Todnem våknet sekunder før det smalt.

– Jeg hørte det var noen som skreik, så smalt det og vi føyk til himmels. Knivene som lå i vasken, ble kastet oppi senga, sier hun.

Flyttet 6 meter

I bilen som traff campingvognen var det fem ungdommer, og Harriet Todnem mener at skrikene kom fra dem. Sjåføren, som var mellom 18 og 20 år, hadde hatt førerkort i en måneds tid. Han kjørte farens bil. Den traff campingvognen ved hengerfestet og skjøv vognen seks meter bortover, samtidig som vognen ble vridd 90 grader.

Bilen til sandnesparet var uskadd, men dekket med et hvitt snølag av bittesmå isoporbiter, som hadde vært isolasjon i vognen.

– Heldigvis lå vi i den andre enden av vogna, sier Harriet Todnem.

Kloss i veien

Ektemannen husker ikke selve sammenstøtet. Han ble slengt mot en hard kant som traff ham mellom øynene. Han var borte et øyeblikk før han kom til seg selv.

– Campingvognen sto kloss i veien. Det var bare en hekk som skilte. Bilen som traff oss, passerte fire campingvogner og var borti draget på noen av dem før den traff oss, sier Per J. Todnem.

Prøvde å stikke

Verken han, kona eller de fem ungdommene i bilen ble skadd i sammenstøtet. Flere av ungdommene stakk av. Sjåføren hadde tatt seg opp til riksvei 43 der bilen hadde skåret ut, og der fikk Todnem og campingplasseier Arvid Ubostad fatt i ham. Da politiet kom, ble førerkortet til sjåføren beslaglagt.

– Det hadde vært to biler som kappkjørte på vei til jordbruksskolen. Det var mange netter vi hørte biler kjøre i stor fart forbi her, sier Per J. Todnem.

Skolen ligger bare rundt 500 meter fra campingplassen.

Ønsket vern

Neste natt fikk sandnesparet låne en annen campingvogn, men søvn var det så som så med. Senere fant de en annen campingplass med større avstand til veien. Der plasserte de den nye vognen, som de kjøpte for erstatningsbeløpet for den ødelagte vognen.

De vet ikke om sjåføren av ulykkesbilen fikk noen straff etter utforkjøringen. Det eneste de vet om ham, var at han ikke var alkoholpåvirket da han kjørte.

– Jeg husker at Ubostad sa han ville be veivesenet om å sette opp et dobbelt autovern langs veien forbi campingplassen, men det er det tydeligvis ennå ikke blitt noe av, sier Per J. Todnem.

Over i hytte

Sju år etter ulykken solgte paret campingvognen og kjøpte seg en hytte i de samme traktene. Den ligger langt fra trafikkert vei.

– Der er det heldigvis ingen biler som kan nå oss, sier Per J. Todnem.

STAVANGER AFTENBLAD / FÆDRELANDSVENNEN