KRISTIANSAND / OSLO: 242 millioner kroner skal legge grunnlaget for 460 nye årsverk i politiet. 100 årsverk havner i Oslo, mens resten skal fordeles landet over. En del havner på Sørlandet, men antallet er uklart.

— Vi har en fordelingsnøkkel i forhold til sammenlignbare politidistrikter. Agder politidistrikt er blant dem som leverer godt og jeg er opptatt av at de skal nyte godt av ressurstilførselen, sier Storberget til fvn.no.

Flere ganger har ministeren vært på Sørlandet for å se på situasjonen til politiet. Nå vil han ha politifolkene ut av kontorene, rettssalene og transportbilene.

— Politidistriktene må selv styre plasseringen av de sivile. Vi anmoder om at folk ansettes i funksjoner hvor det frigjør politikapasitet. Vakthold i tinghus, transport, arrest og en del andre oppgaver som politifolk gjør i dag, kan gjøres av sivile, sier Storberget.

Det anslås at tiltaket vil frigjøre 280 politifolk til målrettet kriminalitetsbekjempelse.

Agder-politiet positiv

Visepolitimester i Agder politidistrikt, Kjell Hegstad, er med på Storbergets tankerekke og støtter forslaget om hvor ressursene bør brukes.

— Arrest, transport, fremstilling, en del saksbehandling og kontortjeneste er områder hvor vi kan vurdere bruk av sivile. Vi vet ikke hva dette betyr for oss siden vi ikke vet hvor mange stillinger vi får, men det er positivt, sier Hegstad.

I lengre tid har Agder politidistrikt hatt problem med å fylle stillinger flere steder i landsdelen. Politistasjonsjef i Risør, Odd Holum, takker gjerne ja til flere sivilt ansatte, men sier heller ikke nei til flere søkere på vanlige politistillinger.

— Vi takker ikke nei, og skal alltids finne noe å sette dem til. Det er på forvaltning og namsfunksjon vi kan få frigitt noen stillinger, sier Holum, som for tiden har fire til fem sivilt ansatte.

Godt fornøyd

Politiets fellesforbund har flere ganger ytret ønske om å få flere sivile ressurser.

— Vi er positive til at det kommer flere sivile stillinger og håper at det vil få en viss effekt i Agder, sier leder for Politiets fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, til fvn.no.

I løpet av uka regner Justisdepartementet med at det blir klart hvor mange sivile stillinger Agder-politiet får.

Politiets fellesforbunds leder, Arne Johannessen, fikk beskjeden under et møte med statsråden i dag. Ifølge Aftenposten var Johannessen strålende fornøyd etter møtet.

— Med denne delen av krisepakken sender justisminister Storberget et godt signal som gir tro på at problemene i politiet blir løst. I dag har jeg gitt statsråden skryt. Faktisk kan jeg konstatere at vi får flere sivile stillinger i politiet enn vi har bedt om. Det er veldig hyggelig å konstatere at vi har vært beskjedne i våre krav, sier Johannessen til Aftenposten.

Politiet har bedt om 200-300 sivile stillinger og får 460.