KRISTIANSAND/FARSUND: – Vi har mange års tradisjon for å samarbeide vestover, fastslår daglig leder Lars Tjelland i Renovasjonsselskapet for Farsund og Lyngdal AS.

I tillegg til de tre kommunene Farsund, Lyngdal og Flekkefjord, har også Kvinesdal og Sirdal valgt ikke å sende avfall til det kommende forbrenningsanlegget på Langemyr i Kristiansand. De foretrekker Forus i Sandnes kommune. Der ligger ett forbrenningsanlegg allerede, ett til er under planlegging.

Trist.

– Litt trist, for dette hadde vært et fint fellesprosjekt for hele Agder, uttalte Sigurd Tvedt om beslutningen i Fædrelandsvennen sist lørdag. Tvedt er nylig avgått daglig leder for Returkraft AS, som eier anlegget på Langemyr. Men fra sin posisjon som daglig leder for Renovasjonsselskapet i Kristiansandsregionen, RKR, følger han fortsatt opp Langemyr-prosjektet, som hele Aust-Agder og de aller fleste kommunene i Vest-Agder kommer til å benytte.

Lars Tjelland utdyper hvorfor vestfylket ikke følger etter:

– Via Sør Vest Avfall og Ressurs AS har vi etablert et velfungerende samarbeid om en rekke renovasjonsrelaterte oppgaver mellom våre kommuner i Vest-Agder og andre kommuner i Rogaland. Blant annet har vi gode ordninger for last og returlast, som mer enn kompenserer for litt lengre kjørevei, fremholder Tjelland.

Økonomi.

– Har dere regnet på økonomien?

– I og med at det nye anlegget på Forus bare er på planleggingsstadiet, er det vanskelig å trekke entydige slutninger. Men vårt inntrykk er at både investeringskostnad og driftskostnad per tonn avfall blir lavere på Forus.

Synet deles ikke uten videre av Sigurd Tvedt.

– På Langemyr produserer vi en mye høyere andel elektrisk kraft, ikke hovedsakelig varmtvann til fjernvarmeanlegg. Det betyr langt høyere energigjenvinning og er miljømessig bra, men fordyrer prosjektet noe. Dessuten har vi lagt oss på et høyere rensenivå enn dagens krav tilsier, og høyere enn det forprosjektet viser at man vil gjøre på Forus. Det koster også, men vi mener at både stordriftsfordelen og økende energiinntekter over tid gjør dette til en god investering, sier Tvedt. Han håper fortsatt at kommunene i vest vil se seg tjent med å delta i samarbeidet om Returkraft-anlegget.

Dimensjonert.

– Selv etter den foreslåtte utbyggingen vil anlegget på Forus være mye mindre enn behovet i Rogaland, så her bør det uansett være mulig å finne gode samarbeidsløsninger, legger Sigurd Tvedt til.

Lars Tjelland får siste ord denne gangen:

– Vi ville aldri gå inn i et anlegg som ikke har utmerkede miljøkvaliteter. Og når det gjelder energigjenvinning, vil også vårt planlagte anlegg oppfylle myndighetenes strenge krav.