KRISTIANSAND: — Det er verst for 18 flinke ansatte i Kristiansand. Forhåpentligvis klarer bostyrer å snu seg rundt og få solgt virksomheten – i praksis kundemassen – slik at driften kan fortsette med nye eiere, sier Erik E. Tønnesen.

Han er styreformann i telefoniselskapet Newphone AS og måtte i går begjære oppbud for bedriften. Styret kom ikke i mål med forsøket på å få ettergitt 50 prosent av gjelden til de største kreditorene. Dermed ble det heller ikke noe av de seks millioner kronene i frisk kapital som hovedeier Skagerak Venture Capital og en større kreditor hadde sagt seg villige til å gå inn med, forutsatt at akkorden falt på plass.

— De som sa nei takk til 50 prosent, taper nå 100 prosent, fastslår Tønnesen.

Som Fædrelandsvennen meldte for to uker siden, kom Otto M. Isaksens gründerbedrift Newphone i alvorlige problemer da veksten bedriften var rigget for, ikke kom. Kostnadene og gjelden ble uhåndterlig, selv etter at bemanningen var kuttet fra 33 til 18 årsverk.

Den som ventelig taper mest på konkursen, er Skagerak Venture Capital. I tillegg til å kjøpe en kontrollerende aksjepost fra investor Arne Blystad sent i 2008, har Skagerak først bidratt med fem millioner kroner i lån, deretter et nytt lån av foreløpig ukjent omfang.

— Slik er det. Vi skal ta risiko og noen ganger går det galt, fastslår Erik E. Tønnesen.

Bostyrer er osloadvokaten Leif Petter Madsen.