KRISTIANSAND: — Vi følte at politiet ble brukt som rådgivningskontor, og det var veldig mange henvendelser fra dem. Problemene var knyttet til besøksforbudet og barnefordeling. Dette var egentlig ikke politiets bord, men vi kunne ikke lukke øynene for det, fortalte politiførstebetjent Tor Kasin ved Bygland lensmannskontor til retten.

Les også: Ble skilt på lensmannskontoret

Lærte om kvinnesynet

Ifølge Kasin hadde han flere samtaler med den nå avdøde kvinnens eksmann om at han ikke kunne kontrollere henne.

— Jeg måtte fortelle ham at i Vesten har kvinner en fri vilje, og at han ikke kunne tvinge henne til å være i hjemmet. Jeg sa at hun måtte slippe å være gift med ham hvis hun ikke ville. Selv om han lyttet, virket det ikke som han tok det til seg, fortalte Kasin.

Politiet var også opptatt av at ekteparet ikke måtte bruke barna i konflikten mellom mor og far.

— Siktede brukte barna, spesielt de eldste guttene, for å vite hvor Vian var og hvem hun hadde kontakt med. Politiets oppfatning var at sønnene var styrt av faren, og at de adlød ordre fra ham om å kontrollere moren. Han brukte barna som et redskap, fortalte Kasin.

- Greit å drapstrue Politiførstebetjenten fortalte også hvordan den tiltalte eksmannen bagatelliserte drapstruslene han framsatte mot Vian Bakir Fatah.

— Han sa at det å drapstrue i Irak, ikke er så alvorlig som i Vesten. Han tok veldig lett på det å drapstrue henne, og sa det var en del av deres kultur, fortalte Kasin.

Etter at ektemannen høsten 2007 hadde kommet med flere drapstrusler mot 38-åringen, ble hun utstyrt med voldsalarm. Ifølge Kasin ga han streng beskjed til alle politifolk i Setesdal at alarmer utløst av 38-åringen, skulle prioriteres.

— Jeg sa til lensmann Sigurd Langeid at «dette skal vi ta på alvor». Vi vet jo hvordan kvinnesynet kan være i muslimske miljøer, sa Kasin.

Kom med blåmerker Også en venninne av den avdøde firebarnsmoren forklarte seg i retten i dag. Kvinnen fortalte at hun forsøkte å hjelpe 38-åringen ut av det voldsregimet hun levde i.

— Vian kom flere ganger med blåmerker på arbeidsplassen. Hun fikk ikke lov av ektemannen å ta seg jobb. Årsaken var at NN mente hun da kunne bli sett av andre menn. Etter dette begynte hun å åpne seg, og fortelle om livet sitt, fortalte kvinnen.

Vian flyktet til kvinnen etter å ha blitt drapstruet av ektemannen.

— «Jeg vil ikke dø som muslim, jeg vil bli en kristen. For han kommer til å drepe meg», sa Vian til meg. Og hun var verdens lykkeligste da hun fikk seg ny kjæreste. Endelig var det noen som var glad i henne, snill mot henne og som brydde seg, fortalte kvinnen.