FLEKKEFJORD: – De fleste Nav-ansatte har vært på tur, til forskjellige steder, noen i utlandet, noen i Norge, sier kontorsjef Jessie Paulsen ved Navs Flekkefjord-kontor.

Selv tok hun med seg 16 ansatte fra Flekkefjord til Paris, fra fredag 14. til mandag 17. november i fjor. Turen til Frankrike var en kombinert faglig og sosial happening omtrent som Kristiansands-kontorets pågående tur til Italia.

— Vil ikke sladre

De ansatte betalte rundt 1100 kroner hver, mens Nav-kontoret brukte omstillingsmidler til å dekke opp 4500 kroner til hver av de reisende, sier Paulsen.

– Opplæring er helt grunnleggende, og både krav og hensikt med turen var faglig innhold, sier kontorsjefen i Flekkefjord.

Hun understreker at kontorene i Kvinesdal, Farsund og Lyngdal dekker hverandre hvis man reiser bort, men vil ikke si hvor andre kontorer har reist.

– Jeg vil ikke si hvor andre kontorer har reist. Det oppfatter jeg som sladring, sier Paulsen.

Riga, Latvia

I går kritiserte Navs fylkesdirektør Elisabeth Blørstad Kristiansands Nav-sjef Sten Reisænen for reiser til Dublin i fjor høst og den pågående Italia-turen for 49 ansatte.

I januar tok Elisabeth Blørstad selv med seg 31 ansatte ved fylkesadministrasjonen i Nav til Riga fra fredag morgen 9. til søndag kveld 11. januar.

– Det var ingen kosetur, men skikkelig midtvinters arbeidstur. Vi dro i operaen en kveld, men den kvelden betalte folk selv. Ingen skrev reiseregning, og helgen var ulønnet, sier Blørstad.

Både statlige og kommunale kontorer smelter sammen når Nav etablerer 15 kontorer i Vest-Agder.

– Vi hadde hardt program hver dag på turen, utenom på kveldstid. Nav bekostet 5500 kroner, sier Blørstad.

– Hvordan skiller denne seg fra Italia-turen, som du kritiserte i går?

– Jeg vet ikke om det er den store forskjellen. Men Kristiansands-kontoret har hatt et formidabelt arbeidstrykk, og i den situasjonen var det uheldig med denne turen, sier Blørstad.

London, Budapest

Hun bekrefter at de fleste Nav-kontorene har reist.

Fylkestillitsvalgte var på sykkeltur til Skagen i Danmark i juni i fjor sammen med tre fra Nav Vest-Agder fylke, totalt ca. 10 stykker.

Mandals-kontoret reiste til London, mens de ansatte i Songdalen har vært i Budapest.

Kontoret i Lindesnes tok Hurtigruten nordover. Mens kontorene i Åseral, Audnedal og Marnardal skal ha vært på tur med Kiel-ferja. De ansatte i Farsund, Lyngdal og Søgne har også vært på tur.

Forrige uke skulle lokale Nav-ledere vært på tur til Dublin, men før påske avlyste Blørstad reisen, nettopp av hensyn til inntrykket dette skapte.

– Vi reiste på én overnatting til Rosfjord i Lyngdal i stedet, sier Blørstad.

Hun har ikke oversikt over de totale reisekostnadene og er heller ikke kjent med om reisepraksisen i Vest-Agder er annerledes enn i andre fylker. Blørstad understreker at når et lokalt Nav-kontor reiser, så er en slik reise alltid forankret hos rådmann og hos henne som fylkesdirektør.

– Jeg ønsker en skikkelig gjennomgang av reisepraksisen, slik at vi får enkle kjøreregler med etisk grunnlag for reising, sier Blørstad.